Gyógyító növények: orgona lila (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

orgona lila

A kerti orgona (syringa vulgaris) a tavasz végén gyönyörű fehér, vagy lila virágaival és pompás illatával betölti a kiskerteket.



Ez a gyönyörű cserje már a XVI. század óta jelen van a kertekben, ám az utóbbi 100 évben a kékeslilás fajtákat keresztezték egymással a szakemberek. Az orgona eredetileg az olajfafélék családjába tartozik, így rokonságban áll pl. az Oliva fával is, amelyből a finom olíva olaj is készül, hiszen ez a növény is az Olearceae család tagja.

Ma már a virágok színe igen széles skálán mozog, a fehér és a lila különböző árnyalatai is megtalálhatók a gyakran 20-25 cm hosszú bugás virágokon. Sajnos a sok nemesítés hatására az intenzív illat kavalkád némileg csökkent, ám még így is igen kellemes.

orgona

Látta 31 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sipos Erzsebet üzente 10 éve

Gyonyoru.....

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Gyönyörü orgona, és az illata is bóditó biztos.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Molnár Ági cikke a facebookon
Orgonazselé



Egyik nap még a nagy meleg előtt, délben amikor legnagyobb a Fény,
szedtem egy kosárka orgonavirágot.







Leszedegettem a szirmokat és elosztottam: kisebb részéből ecetet készítek,
nagyobb részét lecukroztam, rányomtam egy fél citrom levét, megkevertem és letakartam,
hogy így töltse az éjszakát.
Reggel megkevertem és közben erős késztetést éreztem, hogy tegyek még hozzá szirmot.
Mentem a kosárkámmal, szedtem, belekevertem. Azt terveztem, hogy estefelé elkészítem zselének.
Az esti sétámról hazajövet, megcsapott az orgona illata és erős késztetést éreztem,
hogy újra szedjek a már érlelődő sziruphoz.
Ezt tettem, mentem a kosárkámmal, szedtem, leszedegettem, hozzákevertem és
a következő nap délutánján eljött az idő, hogy megfőzzem és üvegbe zárjam.
( Nem vicc, így történt.)




Orgonazselé





Hozzávalók
250 g megtisztított szirom (összesen)
500 g cukor
500 ml víz
1 egész citrom leve
1 cs (Dr.) zseléfix 1:1





A szirmokat a fent említett ütemben adagoltam, a citromlés (fél citrom), cukros (250 g), vízbe ( 500 ml).
A harmadik napon leszűrtem, kinyomkodtam a szirmokat és oda tettem a tűzre had forrjon fel.
Közben a zseléfixet elkevertem a másik 250 g cukorral és a orgona sziruphoz kevertem,
ekkor még nem forrt éppen csak langyos volt.
Kevergetve megvártam, hogy összeforrjon.
Egy szűrön keresztül az elkészített üvegekbe mertem, tettem bele néhány fehér orgona virágszirmot
és rácsavartam a tetőket, fejre borítottam.
Hagytam, hogy kihűljön.





Illatos, a citromtól savanykás, de édes nyalánkság.

Felhasználás: Rizspuding



Fogyasztásra csak megbízható helyről származó virág (nem permetes, nem szennyezett) alkalmas.
Egyéni túlérzékenység bármire előfordulhat, legyünk körültekintőek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

ALAPKONYHA
Készítsen orgonaszörpöt a hétvégén!

Koncz Andrea 2013. május 3., péntek 08:53
|


Orgonából is lehet szörpöt főzni, aki kedveli a bodzát, annak érdemes tenni vele egy kísérletet. Mivel már nem sokáig tart a virágzás, ha érdekli a téma, a hétvégén ugorjon neki. Kipróbáltunk három módszert kétféle cukorral, többféleképpen is lehet jó eredményre jutni.

Az orgonát tiszta helyről szedje, ne forgalmas út mentén, és inkább a bokor magasan fekvő részéről. Egy liter szörphöz nagyjából 8-10 szép nagy orgonavirágra lesz szüksége.

Ami fontos: a szörphöz a kis lila virágocskákat le kell szedegetni a szárról, fontos, hogy ne kerüljenek bele a zöld részek. Ez kicsit macerás, a lányommal kb fél óráig szemeztük a virágokat, mire tele lett velük az egy literes mérőedény. De kontrollképpen azt is kipróbáltam, milyen, ha csak a vastag zöld szárról tépkedjük le a kis virágcsoportokat, és a végeredmény nem lett ugyanolyan.

orgonaszörp3
A leszedegetett orgonavirágok. A gyerekek kedvéért egy fej fehéret is tettünk bele
Fotó: Koncz Andrea
Pedig mindkét adagot pontosan ugyanúgy készítettem el, és a végeredményt vakon kóstoltattam a családdal, mégis egyöntetűen a leszemezett virágból készült szörpre szavaztak. Szóval, ha orgonaszörpöznének, a szemezgetést ne hagyják ki!


h i r d e t é s
A gyorsabb, rózsaszínebb módszer

Hozzávalók:

kb 1 liternyi orgonavirág, csak a lila virágocskák, mindenféle zöld rész nélkül
1 liter víz
40 dkg cukor, fehérrel szebb színe lesz, de nádcukorral is elmegy
1 tk citromsav

orgonaszörp2
A fehér cukorral készült szörp halványrózsaszín lett
Fotó: Koncz Andrea
1. A vízet a cukorral összefőztem. Amikor már jó alaposan forrt, lehúztam a tűzhelyről, és beleszórtam az orgonavirágokat. Ez késő délután történt.

2. Elkevertem, lefedtem, és másnap reggelig állni hagytam.

3. Délelőtt az egészet leszűrtem, először a sűrű szitán, utána átöntöttem a levet egy papír teafilteren is.

4. Közben nekiláttam a (tiszta) üvegek, tetők, a tölcsér, a csipesz és a merőkanál sterilizálásnak, vagyis mindezt egy jó nagy lábos forrásban lévő vízben főztem.

5. A leszűrt szörpöt is visszatettem a tűzhelyre, és felforraltam.

6. Amikor már forrt, belekevertem a citromsavat, ettől változott az addig zöldeslila főzet szép halványrózsaszínre.

7. A sterilizált üvegekbe töltöttem csurig, lezártam, fejreállítottam. Ha sokat csináltam volna, ment volna a dunsztba, mivel nem lett ezer üveg, ezt hagytam, úgyis megisszuk a napokban.

A végeredény: elég édes lett, lehet jócskán higítani. Az íze szörprajongóknak bejött, én nem vagyok az, nekem magában kicsit túl cuki, ezért citromot is facsartam mellé. Még mindig édibédi volt, ezért belenyomtam (kézzel) egy darabka lereszelt gyömbér levét is - így tuti nyerő.

orgonaszörp
Elkészült, limonádénak a legjobb, akár egy kis gyömbérrel is lehet ellensúlyozni a cukiságát
Fotó: Koncz Andrea
Az alternatív, bodzaszörpös módszer:

Orgonaszörpöt lehet úgy is készíteni, ahogy a bodzát, vagyis

1. a leszemezett virágokat hideg vízben áztatni, valamivel a víz alá nyomni (pl tányér), és

2. egy-két napig a hűtőben pihentetni.

3. Utána szűrni, cukrozni, felforralni, és üvegekbe tölteni.

A mienk eddig egy napot ázott, ennyi idő alatt a lé nem lett rózsaszín, az íze talán hajszálnyit orgonaszerűbb, mint a másik verziónak. El tudom képzelni, hogy két nap alatt a szín is meglesz, de utaztunk, ezért ezt most nem vártuk meg.

Címkék: alapkonyha, alapkonyha gyártás, alapkonyha szörp, orgona, orgonaszörp, szörp

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu