Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Megjelent: Lindeberg és mtsi: Biological and Clinical Potential of a Palaeolithic Diet. Journal of Nutritional & Environmental Medicine (2003, szeptember) 13(3), 149-160
Fordította: Mezei Elmira
(Csekély mértékben, az érthetőség kedvéért meghúzta Szendi Gábor)
Absztrakt
Cél: Annak a lehetőségnek a vizsgálata, hogy a Paleolit
diéta, vagyis az a táplálkozás, ami megegyezik a földművelés előtti
ember rendelkezésére álló ökológiai kínálattal (1.5 milliótól 10,000
évvel ezelőttig), optimális a korfüggő degeneratív betegségek
megelőzésében.
Vizsgálati terv: Szakirodalom áttekintése.
Forrásanyagok és módszer: 1985 és 2002 decembere között
releváns tanulmányok szisztematikus szűrése több mint 200 orvosi,
táplálkozástudományi, biológiai és antropológiai tudományos
folyóiratban. Számítógépes keresések, valamint folyóiratokban és
könyvekben megjelent tanulmányok referencia listáinak vizsgálata további
nagyszámú tanulmányt szolgáltatott.
Eredmények: Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a
sovány húson, halon, zöldségen és gyümölcsön alapuló Paleolit diéta
hatékony lehet a gyakori nyugati civilizációs betegségek prevenciójában
és kezelésében. Tanácsos lehet a tejtermékek, margarin, étolajok,
finomított cukor és a gabonaneműek kerülése, amelyek az Észak-európai
népesség táplálék bevitelének több mint 70%-át képezik.
Állatkísérletekben az ateroszklerózis erősen függ a diétás
manipulációtól. Az érelmeszesedést kiváltó táplálkozási faktorok közé
sorolható a zsiradék (bármilyen féle) és a kazein (tejfehérje), valamint
feltehetőleg a gabonafélék. A sztrók, az iszkémiás (vérellátási
zavarból adódó) szívbetegség és a II-es típusú cukorbetegség nagyrészt
megelőzhetőnek tűnik Paleo irányú táplálkozási változtatásokkal. Az
inzulin rezisztencia, ami a szabályozatlan szöveti növekedés okaként
messzemenő klinikai következményekkel járhat, ugyancsak jól reagálhat az
őskori diétára.
Konklúzió: A szív- és érrendszeri betegségek, a
cukorbetegség és az inzulin rezisztencia megelőzésében optimális lehet a
sovány hús, hal, zöldségek és gyümölcsök, inkább, mint a szigorúan
vegetáriánus diéta.
A gyakori nyugati civilizációs betegségek hosszútávú megelőzésére vonatkozó táplálkozástani ajánlások jelentős bizonytalanságot mutatnak. Az epidemiológiában egyfajta torzítás keletkezik, amikor egy vizsgált faktor, mondjuk a borivás, nem védőfaktora az iszkémiás szívbetegségnek, mert bár fordított kapcsolatban van a szívbetegséggel (több borfogyasztás kevesebb szívbetegség), valójában az igazi ok az elemzésben nem szereplő tejfogyasztás, amely a borfogyasztás növekedésével csökken. Ezt a problémát nevezik összezavarásnak.
A torzítás egy másik forrása lehet az elégtelen variáció: ha egy populáción belül a sófogyasztás alsó és felső értéke közti különbség kicsi, akkor a valós egészségre való hatást a vizsgálat nem fogja mutatni, különösen, ha a nátrium bevitel felmérése pontatlan.
A molekuláris biológia potenciális alapot nyújt a táplálkozási
tanácsokhoz, de a környezeti egészségkárosító tényezőkre való
alkalmazása bonyolult. A táplálkozási intervenciós vizsgálatok alkotják a
végső tesztet, de megbízhatóságukhoz független vizsgálat szükséges.
Ezen kívül még számottevő kockázat lehet a publikációs elfogultság (azaz
a sok kis vizsgálatból csak a pozitív eredményüeket közlik), amikor
hiányoznak a megbízható nagy vizsgálatok, ami gyakori [1]. Ezeknek a
korlátoknak a fényében más, az egészséges életmódra vonatkozó egyéb
bizonyítékokat kell alkalmaznunk. Az evolúciós biológia egy logikus
ilyen lehetőség.
A TÁPLÁLKOZÁS EVOLÚCIÓS ASPEKTUSAI
Darwin evolúciós elmélete óriási hatással volt a biológiai tudományokra, de meglepően kevéssel az orvoslásra és a táplálkozásra. A közelmúltban létrejött egy több tudományágat átfogó terület: az evolúciós orvostudomány. Érdeklődő kutatók és tudósok evolúciós szemszögből elemzik az egészséget és a betegséget, és azt mérlegelik, hogy a halászó-vadászó-gyűjtögető életmódtól való eltérésünk hozzájárulhat-e a modern egészségi problémákhoz. [2, 3]. Az alaptézisek nagyon egyszerűek: valószínűleg bármilyen faj számára azok a táplálékok a megfelelőek, amelyek fogyasztása rendszeres volt a faj korai evolúciója során, a mi esetünkben a halászó-vadászó-gyűjtögető táplálkozás.
A növények toxinokkal, bioaktív anyagokkal és xenobiotikumokkal (az élő szervezetek számára idegen anyagok) védik magukat a rovarokkal és növényevő állatokkal szemben [4]. A magasan specializált növényevő állatok gyakran mutatnak adaptív jelleget az emésztésben és az anyagcserében, ami a növények és állatok közötti "kémiai háború" része. A prehisztorikus halászó-vadászó-gyűjtögető emberek úgy csökkenthették ezt a problémát, hogy alacsony koncentrációjú xenobiotikumokat tartalmazó növényi részeket (gyümölcsök, bogyók, diófélék, levelek) választottak, a zöldségek széles skáláját fogyasztották, és tudatosan elkerülték a legveszélyesebb növényfajokat [5].
A PALEOLIT DIÉTA
Számos szerző felvetette, hogy az eredeti paleolit életmódhoz való visszatérés (1.5 milliótól 10,000 évvel ezelőttig) megelőzne bizonyos, a nyugati társadalmakban előforduló korfüggő degeneratív betegségeket [6-19]. A Paleolit időszakban rendelkezésre álló főbb táplálékok a hús, hal, tengeri állatok, leveles zöldségek, gyümölcsök, magvak és diófélék, rovarok és lárvák lehettek, váltakozó arányban [20]. Mivel a gumós növények gyakran főzést igényelnek ahhoz, hogy a bennük lévő keményítő emészthető legyen [21], rutinszerű fogyasztásuk kezdete valószínűleg e periódus egy későbbi szakaszára tehető. A tejtermékek, margarin, olaj, cukor és gabonafélék fogyasztása, ami a mai Svédországban a táplálkozási energia 70%-át teszi ki [22], elhanyagolható volt. A hús és zöldség adott népre jellemző arányától függetlenül, bármilyen őskori halászó-vadászó-gyűjtögető étrend a tápérték szempontjából nagyon különbözött volna a mai emberétől.
A sovány hús magas fehérje tartalma miatt jóllakat [23-25], és kedvező hatással van a szérum lipid értékekre [26-32]. A gyümölcs és a zöldség glikémiás indexe relatíve alacsony [33], gazdag nyomelemekben, vitaminokban és oldékony rostokban, és nem annyira emeli a vér glükóz szintjét, mint a nyugaton tipikus szénhidrátban gazdag ételek. A diófélék ugyancsak előnyösek lehetnek magas koncentrációjú nyomelem és oldékony rost tartalmuk, valamint magas egyszeresen telítetlen/alacsony telített zsírsav arányuk miatt [34]. Egy vizsgálatban, gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket tartalmazó diétát követően a szérum lipid javulás hasonló mértékű volt, mint a sztatinokkal történő orvosi kezelés után [35]. Az e vizsgálatban alkalmazott diéta vegetáriánus paleolit diétának tekinthető.
A paleolit táplálkozásoknak néha magas a kalcium tartalma. Ez a zöldségek, különösen a leveles zöldségek magas kalcium sűrűsége miatt van (mg per energia egység). Azonban nagy mennyiség szükséges az ajánlott beviteli érték eléréséhez. A paleolit diéták másik jellegzetessége többek között az alacsony omega 6:omega 3 zsírsav arány [36] és az alacsony nátrium tartalom.
ATEROSZKLERÓZIS (Érelmeszesedés)
Az ateroszklerózis a mai nyugati társadalmakban a tipikus öregedési
folyamat része, sokan már fiatalkortól érintettek [37, 38]. Egyéb
szabadon élő emlősöknél nem jelentkezik ez az állapot, hacsak olyan
étrendet nem esznek, ami egyébként nem fordul elő természetes
környezetükben [39]. Az ateroszklerózis előidézése és megszűnése
állatkísérletekben rendkívül érzékeny a diétás manipulációra, sokkal
inkább, mint a pszichológiai stresszre, fizikai inaktivitásra, vagy
önmagában a dohányzásra [40-42].
A zsírbevitel nem az egyetlen ateroszklerózisos folyamatot érintő
táplálkozási faktor az állatkísérletekben. Sok kísérlet kimutatta, hogy a
kazein inkább hozzájárul az ateroszklerózis kialakulásához, mint a
szója fehérje [43], és egy kísérletből az derült ki, hogy a hús fehérjéi
kevésbé aterogének, mint a szója fehérje vagy a kazein [44]. Így a hús
kevésbé lehet aterogén, mint a szójabab, alacsony zsírtartalmú és magas
zsírtartalmú tej, ebben a sorrendben. A tejfehérje szérum koleszterinre
és érelmeszesedésre tett kedvezőtlen hatását rendszerint az "állati
fehérje" hatásaként szokták emlegetni.
Azonban az említett tanulmányok azt javasolják, hogy az "állati fehérje"
kifejezés nem eléggé specifikus, így fel kéne hagyni a használatával.
Van valamennyi bizonyíték arra, hogy a gabonafélék hozzájárulnak az
érelmeszesedéshez. Ezt Fiennes [45] már régebben felvetette, amikor
feljegyezte, hogy a növényevő madarak (veréb, strucc és egyéb), valamint
a magvakat fogyasztó emlősök (patkányok, egerek) rezisztensek az
érelmeszesedésre, amikor gabona alapú aterogén diétát kapnak, miközben a
nem magvakat fogyasztók (papagájok, főemlősök, disznók, tengeri
malacok, stb
) nem. Számos oka van annak, hogy a gabonák aterogének
lehetnek.
Az érdekesebb gyanúsítottak között található a xenobiotikumok egy
csoportja, a növényi lektinek [46, 47]. A búza lektin (búzacsíra
agglutinin) fokozza a bél áteresztő képességét [48], bekerül a
vérkeringésbe [49], aktiválja a vérlemezkéket és a sejtösszetapadást
elősegítő molekulákat, mint pl. a PECAM-1 [50], kötődik a makrofágokhoz
és az artéria falakban lévő simaizom sejtekhez [51, 52], valamint
azokhoz a receptorokhoz, amelyek normális körülmények között az inzulin
és az inzulinszerű növekedési faktor-1 által aktivizálódnak [53, 54].
Bár külön-külön minden egyes kölcsönhatás fontos az ateroszklerózis
folyamatában, az étkezési búzacsíra agglutinin egészséggel kapcsolatos
hatásai többnyire ismeretlenek. Jó példa a lektin hatására, hogy az
egyik legaterogénebb zsiradék a mogyoró olaj [55], de sokkal kevésbé
aterogén miután a mogyorólektint kivonták belőle [56].
Ezen kívül a gabonafélékben alacsony azoknak az anyagoknak a szintje, amelyek az egészséges erekért felelősek.
SZTRÓK ÉS ISZKÉMIÁS SZÍVBETEGSÉG
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján állíthatjuk, hogy az
elhízottság, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint a szív- és
érrendszeri betegség ritka, vagy ismeretlen a hagyományos táplálkozást
és életmódot folytató populációk körében [58].
A bizonyítékok különösen az iszkémiás szívbetegséget illetően szilárdak,
de Kelet-Afrikában a XIX. századi vizsgálatokban még a sztrók is
meggyőző kapcsolatot mutatott az urbanizációval. 1920-tól Ugandában
három egymást követő felmérés dokumentálta a sztrók megjelenését: az
urbanizáció előrehaladtával a térségben eredetileg nem létező probléma a
leggyakoribb neurológiai rendellenséggé vált [59-61]. Ugyanez a
jelenség ismétlődik Pápua Új-Guineában, ahol a korábban ismeretlen
sztrók a halálozás és a rokkantság egyik vezető neurológiai okává vált
(I. Kevau, kiadatlan megfigyelések).
A Paleolit diéta alacsony nátrium tartalma [62, 63], a nagy mennyiségű
zöldség és gyümölcs, [64, 65], és/vagy a bőséges fehérje, folsav, B6
vitamin, B12 vitamin, kálium, magnézium és C-vitamin [64, 66-73]
tartalma miatt megelőzheti a sztrókot. A halászó-vadászó-gyűjtögetők,
kertgazdaságot művelők és tradicionális nomádok között a vérnyomás és a
testtömeg index következetesen alacsony volt, és a korral egyáltalán
nem, vagy csak kevéssé emelkedett [74-86]. A glükóz tolerancia
tesztekből kiderül [87-89], hogy az inzulin érzékenység magas volt. A
szérum koleszterin egyes populációkban nagyon alacsony, [78, 90-93],
másokban viszont nem [94-99].
A szív- és érrendszeri betegségek rizikó faktorai a
halászó-vadászó-gyűjtögetőknél (40 éves férfiaknál):
A Pápua Új Guineai Kitavában, a Trobriand szigeteken végzett egészség
felmérésünkben azt találtuk, hogy a populációban nincs elhízottság,
magas vérnyomás, hiperinzulinémia, iszkémiás szívbetegség, sztrók és
alultápláltság [100-102]. A metabolikus szindróma jelei nem voltak
fellelhetők, noha a szérum lipidek kevésbé voltak kedvezőek [101-104].
Az importált élelmiszerek hatása elhanyagolható volt, és a legfontosabb
táplálékok a gumós növények, gyümölcsök, kókuszdió, hal és zöldségek
voltak [105]. Az össz-zsírbevitel alacsony volt, (körülbelül a táplálék
energia tartalmának 20%-a) a rost bevitel magas, de a becsült, kókuszból
bevitt telített zsír mértéke hasonló volt, mint Svédországban (17
Energia %) [105]. Ennek megfelelően, jelentékeny átfedést tapasztaltunk a
szérum koleszterinben Kitava és Svédország között: a kitavai férfiak
40%-nak és a nők 60%-nak volt az LDL koleszterin szintje >3.4 mmol/l
[101]. Ezen kívül a szérum HDL koleszterin és triglicerid szintek
hasonlóak voltak a svédországi szintekhez.
A dohányzás mértéke 75% volt a férfiaknál és 80% a nőknél, ami azt az
álláspontot támasztja alá, hogy a dohányzás önmagában nem elég a szív-
és érrendszeri betegségek kialakulásához [106-108].
A II-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG
Az éhomi szérum glükóz szint a Kitavaiak között átlagosan két
normális szórással a svéd átlag alatt volt, és Kitavában senkinek a
glükóz értéke nem volt magasabb 6.1 mmol/l-nél [102]. A szérum inzulin
és leptinszintje is alacsony volt, és Kitavában az életkor
előrehaladtával csökkent, ami a svéd tendencia ellenkezője [102, 104].
Az átlag inzulin koncentráció a Kitavai 50-74 éveseknél 50%-al
alacsonyabb volt, mint a svédeknél.
50-74 éveseknél az életkor, a testtömeg index, és a nők esetében a
derékbőség rendkívül jól előre jelezte a Kitavai inzulin szinteket. Ezek
az eredmények lényegében a II-es típusú cukorbetegségtől való
mentességet mutatják.
A Paleolit diéta a már kialakult cukorbetegségre tett hatását elemző hosszútávú vizsgálatok még nem állnak rendelkezésünkre.
O'Dea [13] vizsgált egy csoport olyan cukorbeteg ausztrál őslakost, akik
7 hétre visszatértek a Paleolit életmódhoz. A legtöbb mérés drámai
javulást mutatott, főleg az elhízottsággal és az inzulin rezisztenciával
kapcsolatos értékek. Az alacsony glikémiás telítettség (alacsony
glikémiás index és/vagy alacsony szénhidrát tartalom), és az alacsony
energia sűrűség előnyösen hathat ilyen pácienseknél.
A magas fehérje bevitel negatív hatással lehet a vesefunkcióra, de ennek a hatásnak a mértéke vitatható [109-112]. Néhány állatkísérlet jelezte, hogy a fehérje minősége fontos lehet [113]. Egy Zucker patkányokon végzett kísérletben a kazein, a szójafehérjével összehasonlítva, súlyosbította a megromlott vesefunkciót [114]. Egy másik patkány kísérletben mind a kazein, mind a szója fehérje csökkent inzulin érzékenységet okozott, míg a hal fehérjéje nem [115].
INZULIN REZISZTENCIA
Úgy tűnik, hogy a szív- és érrendszeri betegségektől és a
cukorbetegségtől való feltűnő mentesség a Kitavaiak és más tradicionális
populációk körében nagyrészt a hastájéki túlsúly és az inzulin
rezisztencia hiányával magyarázható. Az életkor előrehaladtával csökkenő
inzulin érzékenység, ami a nyugati népességnél tipikus, valószínűleg
nem tekinthető normális biológiai jelenségnek [102].
Az inzulin rezisztencia következményei messze túlmutathatnak a
metabolikus szindrómán és a szív- és érrendszeri betegségeken. Cordain
[116-118] felvetette, hogy a kompenzációs hiperinzulinémia számos
hormonális pályát megváltoztat, és elősegíti különböző szövetek
növekedését, ami olyan klinikai következményekkel járhat, mint a
policisztás ovárium szindróma, az akne vulgaris, bőr és nyálkahártya
rákok, és a rövidlátás, valamint a hosszútávú trendeken belül a magasabb
termet és a serdülőkor korábbra tevődése. Specifikusan, a krónikusan
megnövekedett plazma inzulin szintek megnövekedett keringő IGF-1
(Inzulinszerű Növekedési Faktor-1) koncentrációt, és csökkent
koncentrációjú IGFBP-3-at (inzulinszerű növekedési faktor kötőfehérje-3)
eredményeznek. A hiperinzulinémia miatt lecsökkent IGFBP-3 szint
csökkenteni fogják a tumorellenes gének hatását.
BETEG POPULÁCIÓK ÉS BETEG GÉNEK
Az urbanizációnak erőteljes hatása volt a vércukor szintre négy
jellegzetes afrikai populáció körében [119]. Ezek, és egyéb
bevándorlókon végzett vizsgálatok jelzik, hogy gyakorlatilag az
áttelepülést követően az egyének 100%-ánál alakultak ki magasabb glükóz
értékek, mint a kontroll csoportnál, akik továbbra is fenntartották a
hagyományos életmódot. Genetika és környezet tehát együtt működik, nem
pedig önállóan [120], vagy, Rose szavaival: a válasz arra a kérdésre,
hogy "Miért van az, hogy ez a bizonyos egyén, ebben a populációban,
megkapja ezt a betegséget?" nem feltétlenül ugyanaz, mint a válasz a
"Miért van annyi betegség ebben a populációban?" kérdésre [121]. A két
kutatási megközelítés elméletileg nem független, még ha a anyagi
támogatásért versenyeznek is.
Az európai leszármazottak, mint csoport, kicsit kevésbé hajlamos a
cukorbetegségre és az inzulinrezisztenciára [122-124], ami a civilizáció
felemelkedése után bizonyos negatív szelekciós nyomás jelenlétét jelzi
(Vagyis a cukorbetegségre hajlamosabbak kihaltak). Allen és Cheer [122]
felvetették, hogy ez lehet a tejfogyasztáshoz kapcsolódó cukorbetegség.
Ezt a jelenséget alátámasztják azok a borjakon végzett vizsgálatok,
amelyek emelt tej ellátás mellett fokozottan inzulin rezisztenssé váltak
[125].
A hajlamot illető nyilvánvaló etnikumbeli különbségek miatt az inzulin
rezisztencia következményei különösen károsnak tűnnek a nem-európaiak
körében. A szingapúri kínai populációnak elképesztő módon 82%-a
rövidlátó [126], és egy Nagy-Britanniában élő indiai nők köréből
találomra vett mintában a policisztás ovárium szindróma előfordulása 52%
volt (110/212) [127]. Mindkét populációban magas az inzulin
rezisztencia előfordulása. Hasonlóképpen, 107 svédországi család által
adoptált indiai lánygyermeknél az első menstruáció átlagos ideje 11,6 év
volt, ami jelentősen korábbi, mint a svéd lányoké, vagy az Indiában élő
indiai lányoké [128]. Öt lánynak az első menstruációja 9 éves kor előtt
jelentkezett, a legkorábbinak 7,3 éves korában.
OSZTEOPORÓZIS(Csontritkulás)
Az oszteoporózis okozta törések előfordulási gyakoriságában
megfigyelhető nagy nemzetközi eltérések azt mutatják, hogy az általában
tárgyalt okokon kívül (fizikai inaktivitás, alacsony kalcium bevitel, D
vitamin hiány, fogyás, dohányzás, alkohol) további életmód faktorok is
szerepet játszanak. Az eredeti Paleolit életforma része volt számos
előnyös faktor, mint pl. a sok gyaloglás, a gabonák és a babfélék
alacsony fogyasztási szintjének köszönhető magas kalcium biohasznosulás
[129] (ezek fogyasztása ugyanis gátolja a kalcium felszívódást), és az
alacsony nátrium bevitel miatti alacsony kalcium vesztés a vizelettel
[130, 131]. Néha a zöld leveles zöldségek fogyasztása által magas volt a
kalcium bevitel. Ezek ugyancsak gazdag káliumforrások, így lúgosító
hatásúak, ami gátolja a vizeleten keresztül történő kalcium veszteséget
[132-139].
A csontok erősségéhez szükséges optimális fehérje bevitel vita tárgya.
Az elmúlt években számos vizsgálat jelezte, hogy a nyugati idősek
körében a fehérje bevitel túl alacsony az optimális csontsűrűség
fenntartásához [140-146]. Ez ellentmond a korábbi feltevésnek, hogy a
magas fehérjebevitel elősegíti az oszteoporózis kialakulását. A tárgyhoz
tartozó fontos tény, hogy a leggyakrabban idézett, ezt a feltevést
helyeslő tanulmány szerzője ma már nem hiszi, hogy a fehérje káros a
csontokra [142]. Azonban komoly bizonyíték van rá, hogy a nettó
savterhelés (a magas étkezési fehérje és gabona bevitel miatt) megnöveli
a vese kalcium kiválasztását [132-139, 147].
Azonban, mivel a sajt, gabona- és babfélék, és hozzáadott só nem
szerepeltek a Paleolit diétában, míg a gyümölcsök és a zöldségek
fogyasztása meghaladta a mostaniét, ami összességében előnyös lehet
[118, 148].
Egy másik ellentmondásos téma, hogy fontos-e a fehérje minősége [146,
149]. A legtöbb tanulmány azt állítja, hogy a mindenevőkkel
összehasonlítva, a vegetáriánusok csonttömege alacsonyabb [150-152],
vagy nem különböző [153-155], míg csak egyetlen egy tanulmány mutatott
magasabb csonttömeget vegetáriánusoknál [156]. Néhány vizsgálat azt
mutatta, hogy a szójafehérje megelőzi a csontritkulást, de a releváns
kísérletekben a kontrol fehérje a kazein volt [157-159]. Egy
tanulmányban a halliszttel összehasonlítva, a szójafehérje csökkentette a
csonttömeget, és megemelte a mellékpajzsmirigy hormon szinteket a
disznóknál [160].
A "csontritkulás lipid hipotézise" szerint, a dyslipidémia és az oxidált
LDL hozzájárul a csontritkuláshoz [161]. Ezen kívül, az inzulin
rezisztens alanyoknak és cukorbeteg pácienseknek a magasabb csonttömeg
ellenére törékeny csontjai vannak [162-168]. Patkányoknál a diétával
indukált inzulin rezisztencia megnöveli a törési hajlamot anélkül, hogy a
csonttömeget csökkentené [169, 170]. Ezek az eredmények aláhúzzák azt a
tényt, hogy a csonterősség nem kizárólag a csonttömegtől függ [171].
Úgy tűnik, hogy az inzulin érzékenységet javító gyógyszerek gátolják a
csontbontó aktivitást [172].
KONKLÚZIÓ
A sovány hús, hal, zöld leveles zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a
földművelés előtti őseink hosszú tapasztalata alapján egészségmegőrző
szempontból tanácsos. Ebben az ősi időben ezek a táplálékok hajtották
előre az emberi evolúciót. A tejtermékek, gabonák, babfélék, só,
kisütött zsírok és finomított szénhidrátok, beleértve a cukrot,
evolúciós értelemben "újak". Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy
ezek humán táplálkozásba való beillesztése az egészségre káros hatásokat
okozhat, különösen serkenthetik a krónikus betegségek kialakulását.
Több vizsgálat szükséges, különösen humán alanyokon, de a Paleolit
táplálkozás elméleti alátámasztása szilárdabb, mint bármelyik másik
javallt egészség teremtő diétás étrendé.
Forrás:http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etrend-pozitiv-hatasai.htm
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A paleolit étrend működik, a gyógyulás nem várat magára. Paleoklinikai tapasztalatok.
Paleolit Vitaminajánlás
Szénhidrát függőség. Az evolúció és a gyümölcsök! A gyümölcsök helye a paleolit étrendben!
MIRA GYÓGYVÍZ