Gyógyító növények: kep-springtime őszi barack (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

kep-springtime őszi barack

Látta 90 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

most itt az idő lehet befőzni a barackot

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Őszibarack
Az őszibarack az egyik legzamatosabb és legdúsabb gyümölcsünk. Elnevezése onnan ered, hogy mielőtt számos nemesített fajtája ismert lett volna nálunk, tényleg őszre ért be, szemben a sárgabarackkal, mely nyáron szedhető.
Az őszibarackot már az ókori Kínában is termesztették. A Kr.e. 10. századból fennmaradt kínai írásemlékek már említik az őszibarackot, mint a császárok kedvenc gyümölcsét. A kínaiak szinte megszámlálhatatlan fajtáját nemesítették. A szépség jelképe is volt, a menyasszonyokat kedveskedve “őszibarack”-nak hívták. Az ókori Távol-Keleten több hiedelem is kötődött a gyümölcshöz. Kínában úgy tartották, hogy az őszibarack biztosítja a halhatatlanságot. Egy kinai legenda szerint az istenek egy őszibarackfát ültettek, amelyik minden 3000 évben terem. Aki eszik róla, egészséget, életerőt és halhatatlanságot nyer. Éppen ezért a taoizmusban az őszibarackfa a legszentebbek között van számon tartva. A legendából annyi maradt meg mára, hogy Kinában születésnapi ünnepségeken szokás maradt az őszibarack evése, mintegy remény a hosszú élet szimbólumaként. Egy japán legenda szerint egyszer egy gyermek nagy őszibarack formájában született meg. Szülei szeretettel nevelték, és amikor elérte a férfikort, megküzdött a démonokkal egy szigeten, ahol elnyerte minden kincsüket, ezzel gazdaggá téve szűkölködő szüleit. Mindezek a mesék azt igazolják, hogy az őszibarack már az ókorban is fontos eledele volt az emberiségnek.
Az őszibarack idegen nyelvű elnevetései felvetik perzsa származását is, hiszen pl. latinul perzsa szilvának (Prunus persica), míg angolul a latin "persicum malum"-ból azaz a perzsa alma elnevezésből rövidült "peach"-nek nevezik. Feltehetően a görög filozófus, Teofrasztusz nevezte el perzsa eredetűnek, mivel valószinűleg perzsiai utazása alatt találkozott először a gyümölccsel. Később, a Kr.u.1. században a Római Birodalom pedig Perzsiából importálta.
Az őszibarack a 16.században jutott el Amerikába a spanyol felfedezők révén, ahol a vándorló indián törzsek gyakorlatilag az egész kontinensen elterjesztették. Angliában és Franciaországban a 17. században vált igazán ismertté és népszerűvé. Viktória királynő idejében egyetlen étkezés se volt elképzelhető őszibarack nélkül. Ebben az időben lett ismert szőr nélküli változata, a nektarin.
Napjainkban a legtöbb őszibarackot Kínában, Olaszországban, Görögországban és az Egyesült Államokban termelik. Hazánkban is számos gyümölcsös van, azonban a hazai klíma sokszor nem kedvez a termésnek, ráadásul a fa fogékony a betegségekkel szemben is. Mindezek ellenére az őszibarack nálunk is megterem, nyáron bőségesen hozzáférhető. Kimutatták, hogy az őszibarack levelének enyhe fogszuvasodást okozó hatása van, ami természetesen normális fogmosással teljes mértékben kivédhető. Az eddig elvégzett tudományos vizsgálatok csupán néhány pozitiv hatást tudtak igazolni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél jóval több rejtőzik az őszibarackban rejlő egészségmegőrző lehetőségekben.
Az őszibarackban nem túl sok antioxidáns található, de kimutatták, hogy rendszeres fogyásztása elősegiti az A-vitamin képződését a szervezetben, ugyanis fokozza a szervezetben, az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét. Mivel a karotin és a belőle keletkező A-vitamin erős antioxidáns hatással bir, feltételezhetően javul a sejtek reaktiv szabad gyökökkel szembeni védelme.A rosttartalmú gyümölcsök segíthetnek abban, hogy a bélben a szőlőcukrot megkötik, majd pedig felületükről egy lassúbb felszívódást tesznek lehetővé, ami lassabban és kiméletesebben emeli a vércukorszintet. Ez a hatás egészségeseknél is nagyon fontos, viszont a cukorbeteg esetében kifejezetten kívánatos. Igazolast nyert, hogy az őszibarackban található rostanyagok finoman szabályozzák a glükóz felszívódását, ezáltal védik és kiemelik a hasnyálmirigy inzulin termelését. Tekintettel arra, hogy a gyümölcsben kb. 1:1 arányban található a szőlőcukor és gyümölcscukor, így az édes íze ellenére cukorbetegek is ehetik, hiszen a gyümölcscukor szervezetben való hasznosulásához nem szükséges inzulin.
A népgyógyászatban az őszibarack többféle betegségek gyógyítására használják. Úgy tartják, hogy a gyümölcs szépíti a bőrt, fogyasztása segíti a sebgyógyulást és a pattanások eltűnését. Javasolják hörghurut és megfázást kisérő légzési panaszok orvoslására is. Feltételezik, hogy hashajtó hatása is van, ami valószinűleg a benne található rostanyagoknak, valamint magas folyadéktartalmának köszönhető. Magas víz és és ásványianyag tartalma révén vizelethajtó hatást is tulajdonítanak neki. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült igazolni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

érik a barack is a kertemben

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Hogy a nevét onnan kapta-e, hogy régen a barack beérési ideje ősszel volt, eltérően a sárgabaracktól, lényegtelen.
Ma már jó-néhány őszibarack fajtát különböztethetünk meg az érési időtől függően. Jobb, ha a gyümölcsidény elhúzódik, hosszabb ideig élvezhetjük a friss gyümölcsöt. Az őszibarack minőségét tápanyagtartalma határozza meg. Minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamin tartalma.

Tápértéke:

Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség. Az őszibarackban sok a boron is, valamint a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója.

Gyógyhatása:

Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben,

Természetes antioxidáns.

Az őszibarack A és C vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. A bétakarotin együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Így emeli az esztrogen hormont a vérben a változó korban levő nőknél is.

Tisztítja a szervezetet:

A táplálékunk az egész testre hat, úgy az építő jellegével, mint romboló hatásával. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér.

Tisztítja a bőrt:

A bőr tisztítása nem könnyű feladat, különösen a szennyezett nagyvárosban, ahol a bőr tisztítása szintén az egész testre vonatkozik. Az őszibarackban levő A és a C vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A nap hatásának is jobban ellenáll, valamint a sebesült bőr hamarább begyógyul.

Tisztítja a tüdőt:

Az ásványi sók és az A vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hat a tüdőre az őszibarack. Az A vitamin hatására a hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny és nagyobb teherbírással rendelkeznek. Az A vitamin ugyanis befolyásolja a nyálkahártyák működését és hatással van a légzőszervi megfázás tüneteire. Különösen a szennyezett levegőjű nagyvárosokban van szükség a vitaminos táplálékra a tüdőtakarítás szempontjából. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani.

Száraz bőrre:

Ugyancsak a nagyvárosi környezet levegője ostorozza naponta a bőrt és halmozza el mérgező anyagokkal, ami a kiszáradással sietteti a korai ráncosodást. A száraz bőrre legjobb a természetes anyag-pakolás, amely tele van A és C vitaminnal. Az őszibarack kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.

Székrekedésre:

A főétkezés idején keményítő vagy fehérje táplálék után nem tanácsos gyümölcsöt, különösen édes gyümölcsöt fogyasztani, mert mire a főétel megemésztődik, az étkezés végén fogyasztott gyümölcs bomlásnak indul a gyomor szájában. A szeszes gyümölcs összetétele egészen más, mint amivel el akartuk látni szervezetünket. Legjobb a főétkezés után két három órával fogyasztani a gyümölcsöt, akkorra a gyomor kiürül és teljes erővel a könnyen emészthető gyümölcsre összpontosíthat. Ezzel az aktív munkájával az egész emésztési folyamatot befolyásolja. A belekben a gyümölcs utoléri az étel maradványait és magával sodorja megakadályozva a székrekedést.

Folyadék szorulásra:

Az őszibarack tisztítja a húgyutakat, valamint vizelethajtó. Az őszibarack ugyanis nemcsak az emésztésre hat serkentőleg, hanem ösztönzi a víz kiválasztását is. Ha pedig kúraszerűen fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy a levét, hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetünk bármely pontján felgyülemlett folyadéktól megszabaduljunk. A legszembetűnőbb számunkra a szemek alatti táskásodás. Ha megpuffadt a bőr a szemünk alatt, bizonyosan a vesénk kiválasztásával van baj. Ilyen esetben ajánlatos jobban odafigyelni az étkezésünkre, illetve egy hathetes vízhajtó kúrát kellene végigcsinálni akkor, amikor valamely vízhajtó gyümölcsnek van az idénye. A vese nagyon elfárad az idős korra, ezért minél több segítséget kell nyújtani neki.

Sugárzás és vegyi szennyezés tisztítására:

Az őszibarack tisztítóereje nagy. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. Ez főleg azoknak szól, akik rádiótelefont és komputert használnak. A komputer kisugárzást a szoba növényei is ellensúlyozhatják, különösen a kaktuszfélék. A nagyvárosi lakásokban egyébként a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30 százalékát is képesek elnyelni. Fogyasztás szempontjából, ha a gyereknek komputere van, vagy valakinek a munkahelyen, ajánlatos minél több A vitaminban bővelkedő gyümölcsöt fogyasztania.

Atherosclerosis:

A test többszöri megtisztításával meg is előzhetünk egyes betegségeket. Így az érrendszeri betegségek és a többi önpusztító betegségek nem fejlődnek ki, ha gyakran fogyasztunk gyümölcsöt, és odafigyelünk táplálkozásunkra. A vitaminokkal és ásványokkal éberen tarthatjuk az immunrendszerünket, valamint segítünk megszabadulni az oxigén szabadgyököktől.

Elkészítési mód:

Az őszibarackot fogyaszthatjuk gyümölcsként, befőttnek, vagy lének. Tárolhatjuk mélyhűtőbe. Ha kúraszerűen akarjuk fogyasztani, lemezvágóval pépesítsük, és öntsük fel vízzel, fele, vagy két rész őszibarack egy rész víz arányában. Ha az elfogyasztás után a belekben szelet érzünk, váltóztassuk meg a keverési arányt, saját szükségleteinknek megfelelően. Keverhetjük más gyümölcslével is.

forrás:
http://www.geocities.com/zold_gyum/osziba.html

Válasz

Ez történt a közösségben:

csizmadia györgyné Lenke írta 4 hete a(z) ARANYVESSZŐ FÜ képhez:

Aranyvesszo_fu_1808114_9559_s

Nekem is van az Udvaron Nemtudom hogy került oda.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu