Gyógyító növények: Uborka sok kicsi (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Uborka sok kicsi

Az uborka levét a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek (nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású) alapanyagaként használják. Az uborkatej és a reszelt uborka kiváló bőrtisztító, bőrápoló.Nemcsak szépítőszernek használják, de gyógyítani is lehet vele. Az uborkalé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel, mert az uborkában gyulladáscsökkentő anyagok is vannak.
Környezeti igénye Melegigényes növény, a hidegre, fagyra érzékeny. Humuszban gazdag, laza, levegős talajokat kíván. Jó eredménnyel csak öntözött körülmények között lehet termeszteni.

zöldségek

Látta 68 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

itt a szezon

Válasz

Moller Gizella üzente 10 éve

Kedves Borika ,és János ! Köszönjük szépen a sok-sok jó tanácsokat ,és receptet pusz Gizke

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

A családunkban több évtizedes hagyománya van a kovászos uborka elkészítésének. Én is az édesapámtól tanultam.

Előkészítés:

Alaposan megmosott uborka (én 1-2 órát hagyom vízben ázni) végeit levégjuk. Sokan "derékba" vágják ilyenkor az uborkákat. Nem kell, csak éppen lecsípjük a végeit, majd a kést beleszúrjuk kétoldalt. Van akki végighasítja az uborkákat, aminek a vége, hogy nehéz izlésesen szeletelni.
Teljesen felesleges. Éppen csak át kell szúrni a késsel.
Eltevés:

Én egy nagy agyagedényben szoktam eltenni, amiben a káposztát is savanyítjuk. Praktikus, mert a fedele mellé ha vizet öntünk légmentesen zárja az edényt.
Hagyományosan üvegben szokták elhelyezni. Az uborkának nem fény kell, hanem meleg.
Ellehet tenni egyszerre nagyobb mennyiséget is, mert ma már kaphatók jól záródó müanyag ételtartók, amiben nagyon sokáig eláll a hűtőben. Senkit ne zavarjon a fehér penésznek tűnő valami a tetején. Az uborka tökéletesen fogyaszthatő marad, legfeljebb szervírozás előtt leöblítjük.
A megmosott uborkát elrendezzük az üvegben (az agyagedénybe csak bele szoktam ömleszteni) Aki szereti fokhagymásan az egy 5 lt-es üvegbe, akár egy fejjel is beletehet. Én hosszában elszoktam vágni a gerezdeket, hogy jobban kiadja az ízét.
Ezt rászórjuk az uborkára és jöhet a só. Erre egyetlen szabály van. Ahány literes az edény, vagy az üveg, annyi csapott evőkanál sót teszünk bele. Ezt is rászórjuk az uborkára.
Viezzel úgy szoktam feltölteni, hogy felforralom és annyit hagyom hülni, hogy a kezemnek még meleg, de nem éget. (ha a forralt vizet hideggel keverjük, semmi baja nem lesz az uborkának)
Amikor felöntöttük az uborka szinéig, akkor jöhet a szárazkenyér (fontos, hogy mindig legyen kiszárított fehér kenyerünk) A mennyiségét úgy határozhatom meg, hogy egy 5 lt-es üvegbe egy teljes karéjjal teszünk bele. Csak ez után következik a kapor. A kovászos uborkának ez a lelke. Soha ne spóroljunk vele. Egy 5 lt-be egy csomaggal tegyünk. Nagyon fontos, hogy vastag, száras kaprot vegyünk, ami összehajtogatva kötnek csomóba. Ez is lehet száraz, de friss is jó. A lényeg az, hogy amikor behelyezzük az üvegbe széthajtogatjuk és ez szorítja le a kenyeret.
Amikor ez meg van szinültig töltjük vizzel és kitesszük egy napos helyre. Célszerű az üveg alá egy tányért tenni, hogy felfogjuk a "kifort" uborkalevet, hogy visszatölthessük. Szigorúan tilos utántölteni. Ha mégis muszály, akkor csak felforralt vízzel tegyük. Az üveg tetejét nem szabad lezárni, csak egy kistányért hejezzünk rá, hogy a folyadék tágulása miatt, az kifolyhasson az üveg alján lévő tányérba.
Ha valamennyire gyorsítani akarjuk az érési folyamatot, akkor hűvös időben, vagy éjszakára vigyük be a lakásba. A beérés ideje kizárólag a melegtől függ. Az illata alapján lehet megállapítani, hogy be van-e érve, de meg is kostólhatjuk.
Ami a legfontosabb. Így elkészítve az évtizedek alatt nem fordúlt elő, hogy nem sikerült, vagy puha lett volna.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szerző: Szórólap Titokgazda 2009.08.18. 16:11
Címkék: üveg recept uborka kovászos uborka eltevés
Ajánlott bejegyzések:
Erőpróbák
Országos Szórólapte

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu