Gyógyító növények: blog

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1729 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1729 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1729 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1729 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . hírei

 

Licsi, a szerelemgyümölcs


A friss licsi ma már számos élelmiszer-nagyáruház, zöldségüzlet kínálatában megtalálható egzotikus gyümölcs. Cukorral tartósított konzerv vagy gyümölcslé formájában pedig rendszerint csinos csomagolásban hívogat a kóstolásra.

Az alig 4 cm-es, ovális alakú gyümölcs Dél-Kínából származik.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon szép képes beszámolt hoztál kedves Margó,Lajosnak üzenem KÁR a GÖZÉRT ez nem Magyar Gyapot- Gumi pitypang.

Tovább 

Rukola: ismerjük meg közelebbrőlNagyszerű salátaanyag!

 

Lehet, hogy néhányan még nem is hallották a nevét, mások pedig már évek óta előszeretettel fogyasztják. Mi is az a rukola, hol terem, hogyan fogyasztható? Az alábbiakban fellebbentjük róla a fátylat...

 

 

 

Ismerjük meg!

undefinedA rukola (Eruca sativa) vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos, de megtalálható Észak-Amerikában is.
E gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség mostanában kezd igazán divatba jönni.

Tovább 

 

A Kárpát-medencében olykor vadon is előforduló, nagyon régóta termesztett hagymaféle, amelynek - eltérően a vöröshagymától - lapos levelei és erős, bojtos gyökérzete van. Hosszú, fehér hagymáját saláta, főzelék, leves készítésére használják.

Előnye, hogy nincs olyan erős szaga, mint a vöröshagymának, ezért zöldhagymaként reggelihez (munkába indulás előtt) is fogyasztható.

Póréhagyma

Két típusát ismerjük. A nyári póré magját meleg helyen január végén vetjük, és a palántáit április közepén ültetjük ki a magaságyba.

Tovább 

Egyedül az alma az a fajta gyümőlcs,amit más ételekkel is együtt ehetünk anélkül,hogy erjedés lépne fel.
Ezt már az ókorban is tudták róla,ezéris nevezték a gyümölcsök királynőjének.
Ha hiszed,ha nem,akár kizárólag almánis meg lehet élni,szinte korlátlan ideig.Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk,és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet föleg azoknak,akik szellemi munkát végeznek,vagy gyenge az idegzetük.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

ide hoztam későbbre van időzítve

Tovább 

 almás tea

11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Gyömbér és tea


Sokféleképpen, sok mindenbe használom. Szeretjük a gyömbért. Évek óta nem volt olyan időszak amikor nem volt itthon.Magabiztosan merem kijelenteni...hisz terem a kertben. Bizony, bár ez így elég nagyképű, mert a szükségleteinket nem fedezi, de van és amennyi van, az Mennyei:)



Pár éve történt: a kamrában lévő gumó egyszerűen elkezdett hajtani, vagyis megduzzadtak a "szemei".Gondoltam egy nagyot, a kertbe vittem, ültető lapátkámmal ástam egy gödröt és vágyakozva beletettem a gyömbérgumót.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Lajoskám a MARGÓ klubba az ALMÁS ikonos abba hoztam a cikket , de most ide hozom csak neked most ÍME
Répásy János és Jánosné Bori üzente 2 napja
törlés
A gyömbér ültetése

A legkönnyebb módja ennek az, ha kérünk egy pár friss rizómát valakitől, aki gyömbért termeszt; olyankor tegyük ezt, amikor a gyömbéren új hajtások vannak (kora tavasszal). Vagy vehetünk az üzletből is, csak arra vigyázzunk, hogy friss, telt rizómákat válasszunk.
Az olyan rizómákat keressük, amelyeken jól kifejlett csíraszemek vannak. A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes ˝ujjak˝ vagy darabok végén. Egyesek azt javasolják, hogy áztassuk vízbe a rizómákat éjszakára. Ez nem rossz ötlet, mivel lehet, hogy a gyömbért növekedés gátlóval kezelték. Olyat is lehet hallani, hogy hagyjuk vízben a rizómákat, amíg azok ki nem hajtanak. Ez butaság. A gyömbérünk sokkal boldogabb lesz, ha a gyökereket a földbe ültetjük, ahol rendesen tudnak lélegezni, így nem kell megbirkózniuk az átültetéssel és a környezetváltozással. Amennyiben a föld nedves és meleg, könnyen kicsíráznak.
Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk. Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja a gyömbérünket (mindig adhatunk hozzá egy kis trágyát), ezen kívül tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki a föld, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyömbér gyökerek ne ússzanak a vízben.
A jó komposzt is fontos. Ajánlott jó minőségű komposztot és homokos talajt összekeverni. A komposzt adja a tápanyagot és tartja a nedvességet, a homok pedig biztosítja a jó vízelvezetést. Ha a kertünkben meglehetősen jó a talaj, akkor csak ássunk bele egy kis komposztot, és az elég is lesz. Ha nehéz talajunk van, akkor készíthetünk emelt ágyásokat, hogy javítsunk a vízelvezetésen.
Gyömbér-termesztése

A legjobb idő az ültetésre a késő tél, illetve a kora tavasz. Olyan helyet válasszunk nekik, ahol elég napfény éri őket, (de nem közvetlen napfény) és ahol védve vannak a széltől. A rizómákat széjjel lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé.

Mennyi helyre van szüksége a gyömbérnek?

A gyömbér termesztéséhez nem kell nagy hely. Mindegyik elvetett rizómán először csak egy pár levél nő, majd idővel sűrű csoportot alkotnak, de csak akkor, ha nem szedjük le őket.
Úgy tűnik, hogy a rizómák sem bánják, ha egy kicsit sűrűn vannak. A gyömbér csak 3-7 cm magasra nő meg.
Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos rizómát. Amennyiben a földbe vetjük, 12-17 cm távolságra vessük őket.
Hogyan termesszünk otthon gyömbért? - 2. rész
A gyömbér imádja a páratartalmat. Amennyiben száraz a levegő, rendszeres öntözést vagy permetezést igényel.

Mennyi vízre van a gyömbérnek szüksége?

A gyömbérnek sok nedvességre van szüksége növekedés közben. A talajnak soha sem szabad kiszáradnia, viszont ne is öntözzük túl sokat, mert a víz, ami elfolyik, magával viszi a tápanyagot is.
A gyömbér imádja a páratartalmat. Amennyiben száraz a levegő, rendszeres öntözést vagy permetezést igényel. De ez a probléma inkább a bent termesztőknek jelent gondot. Egy védett, nedves hely elég páratartalmat biztosít neki. Ha a földbe vetettük a gyömbért szórjunk rá vastagon komposztot. Segít a talaj nedvesen tartásában, táplálja a gyömbért és segít féken tartani a gazokat. Ez azért fontos, mert a gyömbér lassan nő, és más növények könnyen elnyomhatják.
A nyár vége felé, amint a levegő elkezd lehűlni, a gyömbér elkezd száradni. Ekkor nem kell öntözni, sőt hagyhatjuk kiszáradni a földet. Ez segít a rizómák formálásában. Amint a levelek elpusztultak, a gyömbér megért.
Gyömbér-levelek


Milyen tápanyagra van szüksége a gyömbérnek?

Amennyiben jó, gazdag talajban termesztjük a gyömbért, nincs szüksége további tápanyagra. Ha évente egyszer friss komposztot adunk hozzá, az épp elég. Ha viszont nem jó a talajunk, vagy egy cserépben termesztjük, rendszeresen kell táplálni. Akkor is szükség van extra tápanyagra, ha olyan helyen élünk, ahol nyáron nagy esők vannak, mert a víz kimossa a tápanyagot a földből.
Használjunk valamilyen lassan oldódó szerves trágyát tavasszal. Ez után pár hetente használhatunk valamilyen folyékony tápanyagot, pl. tengeri alga kivonatot.

Mikor ássuk ki a gyömbért?

Amennyiben a kertünkben termesztjük a gyömbért, már négy hónapos korában elkezdhetjük szedegetni őket. Óvatosan ássunk ki egyet-egyet a csoport széléről (jóllehet a zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint az értnek.) Miután a levelek elszáradtak, bármikor kiáshatjuk őket.
Általában 8-10 hónap kell a teljes éréshez. Ilyenkor ki lehet ásni a teljes növényt. Szedjük széjjel a rizómákat, válasszunk ki egy párat, amelyiken szép csíraszemek vannak, és ültessük vissza (azonnal vissza lehet ültetni őket), a többit pedig használjuk fel.
Gyömbér-kertben


Azoknak a rizómáknak, amelyeket visszaültettünk vagy a földben maradtak, nincs szükségük öntözésre, sem semmilyen más gondozásra, amíg fel nem melegszik az idő.
Egy másik módja a gyömbér termesztésének és kiásásának az, ha sok kis csoportot ültetünk a házunk köré, és csak annyit ássunk ki, amennyire szükségünk van, amikor szükségünk van rá.
Amúgy, ha komolyan gondoljuk a gyömbér termesztését, akkor az első két évben ne nagyon ássuk ki őket. Ha egy gyökérrel kezdjük, akkor, ha lehet csak a második évben ássuk ki, majd ültessünk vissza minden ígéretes rizómát. A következő évben járjunk el ugyanígy, és aztán egész évre elegendő gyömbérünk lesz.

Mikor virágzik a gyömbér?

Ha a fent említett módszer szerint termesszük a gyömbért, akkor nem fog virágozni. Egy csoportnak két évesnek kell lennie ahhoz, hogy virágozzon. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a gyömbérünk virágozzon, akkor hagyjuk a földbe a rizómákat, és csak a széleiről ássunk ki egy párat óvatosan. A konyhai használatra alkalmas gyömbérnek igazából zöld és jelentéktelen virága van.
Van viszont egy pár nagyszerű, virágzó gyömbér. Ha szép virágokat szeretnénk, akkor azok közül válogassunk. Ugyanúgy kell őket termeszteni, mint a közönséges gyömbért, csak nem kell kiásni őket. Van egy pár gyömbérváltozat, amelynek a levelei fehér és zöld csíkosak. A trópusokon a díszgyömbérek évelők (vagyis nem száradnak el, mint a közönséges gyömbér).
g5_400


Mire számíthatnak a hidegebb éghajlatokon termesztők?

Ne várjuk, hogy sok gyömbért tudunk betakarítani. A hidegebb helyeken inkább csak dísznövényként neveljük a gyömbért. Ez egy elég szép kis növény a csíkos leveleivel, és jó illata van, ha megdörzsöljük.
A gyömbér termesztését bent kezdjük el, mert tavasszal még túl hideg lesz számára kint. Nem kell aggódni a napfény miatt, mert a nap nem süt annyira erősen, mint a trópusokon. A gyömbérnek szüksége lesz minden melegre, amit csak biztosítani tudunk neki.
Attól függően, hogy hol lakunk lehet, hogy nem marad életben télen. A hideg idő közeledtével vigyük fedett helyre. Amikor a levelek leszáradtak, tartsuk száraz és hűvös helyen, (különben a gyökerei elrothadnak), és egy kis szerencsével a következő évben újra kihajt.

Forrás :édenkert.hu

Bausch&Lomb kontaktlencsék hihetetlenül olcsón!
Címkék:
Oszd meg a barátaiddal, máshol is!

Kattints a megosztáshoz! Kattints a megosztáshoz! Kattints a megosztáshoz! Kattints a megosztáshoz! Kattints a megosztáshoz!
Válasz
Répásy János és Jánosné Bori üzente 2 napja
törlés
most ne vacakolj majd tavasszal ,a multiknál vett nem biztosan,kezelve van , ha otthon mégis akkor várjál míg jó nagy duzzanatok lesznek rajta akkor már kidolgozta a mérget mivel kezelt

Tovább 

Pomelo - szezonja van! 4 receptet ajánlunkFogyassza változatosa

2014.01.06.


Szerző: Horváth-Szováti György, életmód-tanácsadó

Partner: Ízek és Érzések

Pár éve felfigyelhettünk a szuper-és hipermarketek gyümölcsös polcain egy gigantikus méretű, narancssárga-zöld héjú túlméretezett grépfrútfélére, mely legtöbbször hálóban lógva kelleti magát. Ő nem más, mint a pomelo, a citrusfélék legnagyobbika.

A pomelo a többi citrusféléhez hasonlóan antivirális és antibakterális hatással bír, kiváló immunerősítő gyümölcs.

Tovább 

 mOBKfQYOrLPFbTKF

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

mJQZbA ivccgtjzbsgz, [url=http://jqmzizmkaktl.com/]jqmzizmkaktl[/url], [link=http://yjgksihbdpqm.com/]yjgksihbdpqm[/link], http://pjshdeyzvbog.com/

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

a fenti babsaláta recept
Elkészítési idő: nettó: 20 perc, bruttó: 1 nap
Alapanyagok:

1/2 kg fejtett bab
15 dkg egres
1 fej lilahagyma megpucolva, finomra szeletelve
2 evőkanál 10%-os ecet
1/2 habanero csilipaprika finomra vágva

frissen őrölt bors
A babot puhára főzöm. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáadom az ecetet, sózom, borsozom, elkeverem benne a hagymát. Az egrest egy villával kicsit megtöröm, a finomra szeletelt csilivel együtt a babhoz keverem. Jó, ha áll egy napig.

 élet elixír

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Erősítő elixír: almaecet+méz+....



...elixírt készítettem.



Az idén, az erjesztett ecetek készítése terén tettem mélyreható megfigyeléseket. Sokféle gyümölcsből  -virágból-  erjesztettem ecetet, egyik finomabb, mint a másik.Bár ebből a blogon nem sok látszik, de a tapasztalat szerzés volt a cél. Amennyiben az Isten is megsegít, akkor majd jövőre lépésről-lépésre haladok a bemutatásban.



Ecetet bármiből lehet készíteni, de a legismertebb  -és amiről egyáltalán szakirodalom létezik, amiről a legtöbb kutatást jegyezték-  az almaecet.

Utolsó hozzászólás

nagy lajos üzente 11 éve

Nagyon jó ,szerintem is,hideg-téli napokon,immunrendszer erősítő ?

Tovább 

 igyál egy almát

11 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Igyál egy almát! – Czider, a magyar almabor

magyar_almabor_czider

„Igyál egy almát! Tisztán.” olvasható a Czider címkéjén – és ez nem csak egy jól hangzó szlogen, hanem a valóság. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin, a Czider megalkotói egy olyan kombinációt állítottak össze, aminek élénk színe az aranyozott vízre emlékeztet, tökéletes sav-cukor egyensúlya pedig garantálja az ízek harmóniáját. Ehhez a nagy gonddal összeválogatott almafajtákból préseléssel kinyert 100%-os magyar almalevet használják.

Utolsó hozzászólás

Temesváriné Vágó Jutka üzente 11 éve

.... az almabor igen is, hogy finom, pláne ha jól van elkészitve, én már több alkalommal is fogyasztottam. Nem találtam rá rosszat mondani!

Tovább 

 A sáfrányos szeklice

11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Sáfrányos szeklice

 

A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik.

Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu