még több róla
Tibeti kefirgomba vagy más néven Kaukázusi kefírgomba
"Aki fogyasztja jól érzi magát!" Mi a különbség a hagyományos és a kaukázusi kefir között? Ipari méretekben a kefir
előállításához a baktériumokon kívül élesztőt is használnak, ami szénsavat termel. Az élő kultúrák nagy részét a
hagyományos kefirekben az utóhő-kezelés során elpusztítják. Hőkezelés nélkül a kaukázusi kefir azonban élőflórás,
ezért az íze valamivel szénsava-sabb, erõteljesebb. Az eredeti kaukázusi kefir olyan csípõs, hogy mi talán meg sem
bírnánk inni, mivel õshazájában addig érlelik, ameddig alkoholtartalma 0,2 1,0 százalékosra nõ. (A boltban kapható
kefirek egyikének sem magasabb az alkoholkoncentrációja 0,02%-nál.)A gombából készült krefir a következõ
tulajdonságokkal rendelkezik:Tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét.-megakadályozza a rákos sejtek
növekedését.-az összes allergiás megbetegedést.-az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a
gyomorfekélyt, stb., -normalizálja a bél mikroflórájának a mûködését.Gyógyítja:-a tüdõ megbetegedéseit, a hörgõhurutot, a
tüdõgyulladást.-a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.-az összes gyulladásos betegséget,
azaz antibiotikus hatása van.-a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.Teljesen megtisztítja a
szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetbõl az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a
nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az
egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.Megemeli a tónust és a szervezet belsõ tartalékait, javítja az
emlékezõtehetséget.Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek
eredményeképpen õk az egyik legegészségesebb nép a világon.Alkalmazása:A gomba fehér színû, elõször 5*4 mm,
majd a növekedési idõ végén 40*50 mm átmérõjû lesz.Egy -két teáskanál gombát öntsünk le 2,5 dl
szobahõmérsékletû tejel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezt naponta egyszer kell elvégezni, mindig ugyanabban az
idõben, ha lehet este és tároljuk szobahõmérsékleten. Az így kiöntött tej tökéletesen megsavanyodik 16-20 óra alatt. A
tökéletes megsavanyodás jele, hogy egy sûrû réteg, amelyben a gomba található, válik ki a tej felszínén és elválik a
megsavanyodott tejtõl. A megsavanyodott tejet leszûrjük egy üveg edénybe egy mûanyag szûrõn keresztül, melynek
lyukazata nem nagyobb 2-3 mm-nél. A szûrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk az aludttej maradékától.
Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel.
Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel,
akkor nem fog szaporodni és barna színûre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat.Az egészséges gomba
fehér színû, mint a tej vagy a túró. 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nõ és akkor egy részét oda lehet adni
valaki másnak. Az aludttejet naponta 2* kell fogyasztani (egybe is lehet), 20 napon keresztül, majd egy 10 napos szünetet
kell tartani.1 éves kúra után a szervezet tökéletesen egészségessé válik.Megjegyzés (súlyos betegség esetén, de
anélkül is ajánlott): a kúra tartalma alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Korlátozandó a sós és az erõsen
fûszeres, csípõs ételek fogyasztása.A szervezet reagálása az aludttejre:az elsõ 10-14 nap alatt rendkívüli módon fokozódik
a gyomor aktivitása, amely különöse erõs gázképzõdésekben nyilvánul meg. Ezért nem javasolt az aludttejet reggel,
munkakezdés elõtt fogyasztani. Néha gyakoribb és híg lesz a széklet, de semmi esetre sem szabad abbahagyni az
aludttej ivását.Egyes betegeknél, akiknek máj vagy veseproblémáik vannak, kellemetlen érzés alakulhat ki ezen a
tájékon. 10-12 nap múlva a szervezet viharos reakciója csökken, a széklet normálissá válik és egy egész állapotra
kiterjedõ javulás következik be. Megemelkedik a tónus és férfiaknál fokozódik a nemi aktivitás.Az aludttej ivásának
kezdetétõl 20 nap múlva jelentõsen jobban érzik magukat. 2 hónap múlva megszabadulnak néhány betegségüktõl, 1 év
múlva pedig a szervezetük tökéletesen egészséges lesz. Az aludttejet használhatjuk arcunk és kezünk bedörzsölésére,
mivel akadályozza a ráncok kezdõdését, lassítja a bõr öregedését és csökkenti a fáradtságot.Az aludttej csökkenti az
izületi gyulladás és a reuma okozta fájdalmakat. A fájó testrészeket kell bekenni naponta 6-8 alakalommal.Bármilyen
sérülés, seb begyógyul, ha az aludttejjel átitatott kötést ráhelyezzük a sebre és cseréljük.Ne felejtsük, hogy a gombát
gondozni kell! Ugyanúgy kell bánni vele, mint egy kis élõlénnyel. Óvjuk a gombát! A felesleges gombákat adjuk
tovább az utasításokkal együtt!
Javaslat
A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszûrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk
hûtõszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hõmérsékleten
lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet
adni. Adjon belõle barátainak és ismerõseinek! Soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák! A kefirt
naponta kell fogyasztani, lehetõleg állandó idõpontban, akár önálló ételként is. Megakadályozza a testben visszamaradt
anyagok rothadását. Kedvezõen befolyásolja a betegségbõl lábadozó állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél
naponta legalább 1 litert kell inni. A kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer . Fel lehet használni tejföl helyett saláták,
szószok ízesítésénél.
A kefir kedvezõen befolyásolja a következõ betegségek gyógyulását:
Vérszegénység: Egy liter naponta. Felnõtteknél normális vérkép keletkezik.
Kiütés, ekcéma: Fél liter naponta. A kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani.
Éjszakára is hagyjuk rajta. 14 nap után a súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek.
Vérnyomás: Fél liter naponta. Rendben tartja a vérnyomást, és normalizálja a testsúlyt.
Magas vérnyomás: Egy liter naponta, két hónap után a vérnyomás normális lesz.
Hólyaghurut: Egy liter naponta a szükséges ideig.
Székrekedés: Egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.
Hasmenés: Egy liter 36 órás kefirt naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.
A kefir gyógyítólag hat még a következõ betegségekre:
- az emésztõszervek hurutja
- gyomorégés
- ütõér csomósodás
- epe panaszok.
Egészségmegõrzõ baktériumok
Az élelmiszer-ipari termékek címkéjén egyre gyakrabban olvashatjuk a következõ feliratokat: "probiotikus kultúrát
tartalmaz", vagy "Bifidobacteriumot tartalmaz", vagy "L. caseit, L. acidophilust tartalmaz". Ezek az információk számos
kérdést vetnek fel a fogyasztóban: Mit takar a probiotikus elnevezés? Elõnyös-e, ha a szervezetünkbe kerülnek? Hogyan
befolyásolják az egészségünket?
A probiotikus kifejezés görög eredetû, jelentése az életért, az élet számára. Kezdetben az állatgyógyászatban és az
állattenyésztésben jelöltek ezzel az elnevezéssel olyan táplálékkiegészítõket, amelyek segítették a bélflóra kívánatos
egyensúlyát fenntartani a szervezetben.
Az utóbbi tíz évben a probiotikumokat úgy definiálják, mint olyan élõ mikroorganizmusokat, amelyek ha kellõ
mennyiségben kerülnek a bélbe, jótékony hatásúak az egészségre. A szervezetbe vagy szárított formában (pl.
kapszulázva), vagy olyan tejtermékekkel kerülnek, amelyeket a megfelelõ mikroorganizmusok közremûködésével állítottak
elõ.
Az emberi bélflóra eredetû probiotikus mikroorganizmusokat ezért mind gyakrabban használják a tejipari termékek
elõállításához. E fajok alkalmazásának elsõsorban az az oka, hogy könnyebben adaptálódnak az emberi szervezetben
uralkodó körülményekhez, más tejsavbaktérium-fajoknál könnyebben megtelepednek. Jellemzõ rájuk, hogy képesek
ellenállni a gyomorsavnak és a vékonybél emésztõenzimeinek, így bejutnak a vastagbélbe, s ott elszaporodnak.
A probiotikus mikroorganizmusok közül mind élelmiszer-technológiai, mind táplálkozás-élettani, mind egészségügyi
szempontból a Bifidobacterium és a Lactobacillus nemzetség bizonyos fajai a legfontosabbak. Az emberi eredetû fajok
közül a B. adolescentist, a B. longumot, a B. bifidumot, a B. brevet, a B. infantist, a L. acidophilust és a L. casei subsp.
rhamnosust alkalmazzák leggyakrabban a technológiában.
Bifidobacterium nemzetség
A bifidobaktériumok izolálása és leírása a múlt század utolsó éveiben kezdõdött. Jelenleg harminc Bifidobacterium
nemzetségbe tartozó fajt ismerünk. A fajok egy része a meleg vérû állatok és az ember bélflórájának természetes
összetevõi, de a mézelõ méhekbõl is izoláltak fajokat. Az emberi szervezetben elõforduló leggyakoribb faj a gyermekek
tápcsatornájában megtelepedõ B. infantis, B. breve és B. longum. Az újszülöttek béltraktusa közvetlenül a megszületés
után még mentes a mikroorganizmusoktól. Az anyatejes táplálás hatására a bifidobacterium-populációja igen gyors
növekedésnek indul, s hamarosan a bélflóra 25%-át is kiteszi. Ahogy a gyermek növekszik, az elsõ két faj helyét
fokozatosan a B. adolescentis és a B. longum veszi át, amelyek a felnõttek bélcsatornájában is megtalálhatók.
Sajnos, az élet során számos kedvezõtlen tényezõ (pl. antibiotikumos kezelések, hasmenés) következtében a
számuk nagymértékben csökken.
Lactobacillus nemzetség
Jelenleg a nemzetség ötvenhat fajt számlál. A tejsavbaktériumok élõhelyei igen változatosak. Megtalálhatók a
tápcsatornában, a nemi szervekben, s mind az emberben, mind a magasabb rendû állatokban a bélflóra tagjai.
A tejsavbaktériumok számos faját az élelemiszer-ipari technológiában igen kiterjedten használják, mert nem
patogén, biztonságos mikrobák. Sõt, sok faj kifejezetten betegségmegelõzõ, immunrendszert erõsítõ, egészséget
támogató szerepû, különösen a béltraktus és a nemi szervek tekintetében. Táplálkozás-élettani és egészségvédõ
szempontból az utóbbi években legnagyobb jelentõséget a L. acidophilusnak tulajdonítanak.
A probiotikus tejkészítmények táplálkozási és terápiás hatása
A savanyított tejkészítményeknek fontos az egészségmegõrzõ táplálkozásbeli szerepe. A tejfehérjék jobb
emészthetõsége, az ásványi anyagok, különösen a kalcium nagyobb mértékû felszívódása, a biológiailag aktív anyagok
képzõdése csak néhány a sok kedvezõ táplálkozás-élettani hatás közül.
A probiotikus baktériumokkal elõállított tejkészítmények pozitív tulajdonságainak köre még tágabb. Meggátolják
bizonyos rákfajták, elsõsorban a gyomor-bél rendszer rákjainak kialakulását a karcinogén anyagok lebontása és
az immunrendszer serkentése révén. Például számos bélbaktérium nitrózaminokat hoz létre, amelyek potenciális
karcinogének. A bifidobaktériumok átalakítják a nitrózaminokat, így csökken a vastagbélbeli karcinóma kifejlõdésének
kockázata. A fermentáció során képzõdõ tejsav döntõ mennyiségben balra forgató, ún. L(+) tejsav, amely részt vesz az
anyagcsere-folyamatokban.
A probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek mellett számos gyógyhatású készítmény, illetve gyógyszer is
forgalomba kerül. Ezek a baktériumpopulációk fagyasztva, szárított formában, kapszulázva kerülnek az üzletek polcaira.
Rendszerint gyomor- és bél rendszeri bántalmak (hasmenés, antibiotikumos terápia mellékhatásainak csökkentése,
székrekedés) és májbetegségek esetén válnak be.
A probiotikus baktériumok napjainkban világszerte az érdeklõdés középpontjába kerültek. Persze, nem tekinthetõk
általános, minden betegség kivédésére, illetve gyógyítására alkalmas csodaszernek, de kedvezõ tulajdonságaik
miatt mind a betegségmegelõzésben, mind a gyógyításban helyük van.
Varga Zsuzsa fõiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar Dietetikai Tanszék
A probiotikus ( élattanilag hasznos ) baktériumok szerepe
a bélrendszeri betegségek tüneteinek enyhítésében
A mikroorganizmusok speciális csoportja, a probiotikus mikroorganizmusok számos egészségügyi és élelmiszertudományi
kutatás középpontjában állnak. Bár az elsõ baktériumok izolálása és meghatározása a XIX. és a XX.
század fordulójára tehetõ, az érdeklõdés csak a hatvanas évektõl kezdõdõen fordult feléjük intenzívebben. Ebben az
idõben kezdték ezeket a mikroszervezeteket az állattenyésztésben, az állatok takarmányozásában
táplálékkiegészítõként alkalmazni. Ezt követõen kezdõdött annak a kutatása, hogy milyen hatást gyakorolnak az emberi
szervezetre, s milyen szerepet tölthetnének be az emberi táplálkozásban.
Probiotikus mikroorganizmusként többnyire tejsavbaktériumokat tartanak számon, de fellelhetõk közöttük más
baktériumnemzetségek tagjai, valamint élesztõgombák is. Hogy milyen mikroorganizmusok sorolhatók közéjük, annak
szigorú feltételei vannak. Ha egy mikroszervezet megfelel az alábbi öt kritériumnak, akkor jelenlegi tudásunk szerint
probiotikusnak nevezhetõ:
- emberi szervezetbõl izolált legyen,
- ne legyen patogén,
- álljon ellen a gyomorsavnak és a vékonybél emésztõenzimeinek, hogy megõrizze életképességét a bélcsatorna
egymást követõ szakaszaiban,
- maradjon életképes az élelmiszer-ipari technológiai folyamatok során és a termék minõségmegõrzési idejének
végéig,
- bizonyított legyen az egészséget kedvezõen befolyásoló hatása.
Az Európai Unió Bizottsága a kutatási és technológia-fejlesztési keretprogramjában számos kutatást támogat annak
érdekében, hogy tudományos adatok sokasága álljon rendelkezésre a probiotikus baktériumok témakörében.
A jelenleg is folyó kutatások szerint valószínûsíthetõ, hogy néhány tejsav-baktériumfaj képes:
- csökkenteni olyan mikrobiális enzimek aktivitását, amelyek prokarcinogén anyagokat képesek karcinogén
vegyületekké alakítani (pl. a-glükuronidáz, a-glükozidáz, nitroreduktáz, ureáz),
- növelni a szervezet rezisztenciáját a fertõzésekkel szemben (különösen a hasmenést okozó fertõzésekkel szemben),
- erõsíteni a bélflóra aktivitását számos allergiát kiváltó tényezõvel szemben,
- enyhíteni a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, így javul a betegek életminõsége.
Az eredmények nagyon biztatók, de még sok vizsgálatra van szükség megerõsítésükre. Az alábbi hatások tekintetében
viszont már most egyetértenek a kutatók. Ezek a mikroorganizmusok:
- serkentik az immunfolyamatokat,
- csökkentik a patogén baktériumok aktivitását a bélrendszerben.
A sokféle eredmény közül azok a legígéretesebbek, amelyek arra utalnak, hogy a hasmenéses és a gyulladásos
bélbetegségek megelõzésében és kezelésében szerepük lehet a probiotikus mikroorganizmusoknak.
Megfigyelték, hogy a rotavírus okozta fertõzések esetén csökkent a hasmenés idõtartama, s enyhültek a tünetek, ha a beteg
probiotikumot is kapott. Különösen a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus GG és a Bifidobacterium bifidum
adagolásával értek el jó eredményeket.
Az antibiotikumos kezelésekkel összefüggõ hasmenéses állapotok megelõzésére olyan joghurtot adtak a betegeknek,
amely a normál joghurtkultúra mellett Lactobacillus GG-t is tartalmazott. A hasmenéses napok száma a negyedére
csökkent a kontrollcsoporthoz képest, akik nem kaptak probiotikus baktériummal kiegészített tejkészítményt.
Jelenleg a következõ folyamatoknak tulajdonítják ezt a hatást:
- számos tanulmány szerint a probiotikus baktériumok képesek megkötõdni a bélfal sejtjeinek felszínén, miközben
ezekért a kötõhelyekért versengenek a patogén vírusokkal és baktériumokkal. Így képesek a kívánt célnak megfelelõen
szabályozni a bélflóra összetételét,
- más eredmények arra utalnak, hogy a probiotikus baktériumok olyan anyagokat, ún. bakteriocineket (például nisint)
termelnek, amelyek képesek gátolni a patogén baktériumok növekedését,
- az immunrendszerre gyakorolt hatásuk segítségével képesek megelõzni a hasmenéses megbetegedéseket, illetve
enyhíteni a tüneteket.
Az élelmiszeriparban ezeket a baktériumokat leggyakrabban a tejkészítmények, tejtermékek elõállításához
használják fel. A számos faj közül azokat részesítik elõnyben, amelyek humán bélflóra eredetûek, mert ezek
alkalmasabbak a gazdaszervezet élettani igényeinek kielégítésére, s könnyebben képesek megtelepedni a
bélrendszerben, mint a vad törzsek. Az emberi bélflóra eredetû törzsek közé tartozik a Bifidobacterium adolescentis, a B.
bifidum, a B. breve, a B. infantis, a B. longum, a Lactobacillus acidophilus, az L. casei subsp. rhamnosus és az
Enterococcus faecium. A tejipar e fajok adott célnak legjobban megfelelõ tulajdonságú törzsei közül választ termékeinek
elõállításához.
A különbözõ tejipari cégek egyre nagyobb választékban kínálnak probiotikus( élattanilag hasznos) baktériumokkal
elõállított készítményeket. Egészségünk megõrzése érdekében érdemes közülük naponta fogyasztani!
Varga Zsuzsa fõiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar
Utolsó hozzászólás