Gyógyító növények Blog: 2014. február

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . hírei - 2014. február

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg tv paprika (jó húsos)
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 db nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
petrezselyem zöldje (jó sok)
zeller zöldje

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.

Tovább 

Ez több mint felháborító! Olvasd el és oszd meg te is!

Ismét beigazolódott, hogy mekkora népirtás folyik az országban!!! Magyarország jelenleg vezeti az elhalálozási listát a szív és érrendszeri betegségek miatt. Persze ha meggyógyulnánk nem lenne akikbe tömnék azt a sokféle mérgező gyógyszereket!

Ez több mint felháborító! Olvasd el és oszd meg te is! Ismét beigazolódott, hogy mekkora népirtás folyik az országban!!! Magyarország jelenleg vezeti az elhalálozási listát a szív és érrendszeri betegségek miatt. Persze ha meggyógyulnánk nem lenne akikbe tömnék azt a sokféle mérgező gyógyszereket! És mindez a gyógyszer-lobbi miatt!!!!!


Magyar gyógyszer BOTRÁNY ! ! !

Mi történt volna a világgal, ha a csendőrség annak idején Dr.Semmelweis Ignác az anyák megmentőjénél, vagy Dr.Szent-Györgyi Albert orvosprofesszornál a C vitamin feltalálójánál egy feljelentés nyomán házkutatást tart és kuruzslónak minősíti őket!

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

amíg nem tudjuk beszeretni ezt a gyógyszert itt van a tyúkhúr és társai majd hozom a kövér porcsint is. na az ám még-csak a csoda.

Tovább 

 

 teakeverék refluxra - gyomorégésre,

10 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Gyomorégés - reflux otthoni kezeléseGyomorsav túltengés elleni tea recept Szabó Gyuri bácsi - a bükki füvesember ajánlásávalEz egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme az orbáncfű, ami feszültségoldásban, emésztés megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old. antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és emésztést serkentő.

Utolsó hozzászólás

kozma ilona üzente 10 éve

Köszönöm szépen a hasznos .Kiprobálom!

Tovább 

 

A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott, jól ismert gyógynövény. Gyógyászati szempontból a legértékesebb a Lándzsás útifű, de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk gyengébb.
Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok csoportjába tartozik (1,5-2%). Hatóanyagai lehetnek a polifenolok (fenolkarbonsavak és származékaik). Tartalmaz tovább nyálkaanyagot, C-vitamint, 4 % cserzőanyagot, citromsavat, invertáz és emulsin enzimeket.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

nagyon jó kis cikk ,személy szerint mi is használjuk a maghéjat lándzsás útifű maghéj . néven van .

Tovább 

 Gyuri Bácsi

10 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember jó tanácsaiGyuri bácsi tanácsai különböző problémákra... részlet az egyik előadásából, ahogyan azt ő a saját szavaival adta elő a közönségénekCsonthártyagyulladás, csontbetegség

Mindenféle gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni – a szederlevélben és csalánlevélben nagyon sok a vas. A csalánt ne, inkább a szederlevelet, vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét. Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt, és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni.

Tovább 

Vörös áfonya: tartósítja az egészségét

Erről a gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle.

 

Ismerjük meg!

Az áfonya (Vaccinium sp.) a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

kár hogy csak pici kis cserepest kapni meg a talajjal is gond van ,úgyhogy szegénykém kilőve marad a kész szárított aszalt de az igen finom .

Tovább 

 

Sokan már biztosan hallottak a csicsókáról, de már kevesebben vannak azok, akik kóstolták is. Pedig ez a különleges ízvilággal rendelkező zöldség nagyon pozitív hatással van az emberi szervezetre.

 

 

 

csicsoka

 

A csicsóka egy gumós növény, a burgonyánál 6-szor nagyobb a rosttartalma. Emellett még számtalan vitamin és nyomelem forrás is: van benne kálium, kalcium, B1-, B2- és C-vitamin is, de a magnézium, foszfor és cink mennyiség sem elhanyagolható.

Remek diétás zöldség, az elhízott személyeknek ajánlott a fogyasztása, de a cukorbetegséggel küzdők is fokozatosan bevezethetik az étrendjük összeállításába a csicsókát.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nagyon jó kis írás szívből köszönjük .Jövőre megcsináljuk ezt a verziót is .Tegnap hoztam ,meg a labor eredményemet Nyoma sincs a cukorbajnak ,csak nevetek magamban hogy azt hiszik marok szám megeszem azt a sok kemikáliát amit Írtak cukor koleszterin vérzsír jóval a határértékkel alatt van,Köszönjük Csicsóka,nem szeretlek de megeszlek .

Tovább 

Klímablog

 
2014. február 05. 17:03 | piacesprofit.hu

IDEGENHONOS ÖZÖNFAJ

 

Káros, vagy sem, de minisztérium megvédi az akácot

 

A kormány nem támogat semmilyen olyan új uniós rendelkezést, amely ellehetetlenítené az akáccal foglalkozó erdőgazdákat és méhészeket – tette egyértelművé a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az akácos ültetvények teljes felszámolása hazánkban legalább annyira elképzelhetetlen, mint amennyire például a kukorica termesztésének megszüntetése.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Na ná hogy aláírtam !! ott az akácosban Móron gyűjtök sok mindent galagonyát kökényt galajt bodzát csalánt és még sorolhatnám ,
Köszönjük, hogy aláírtad ezt a petíciót! Kérlek, ismertesd meg annyi emberrel ezt a petíciót, amennyivel csak tudod! Minél több ember aláírja, annál jobban odafigyel rá a média és a döntéshozók.

Tovább 

 Csiráztatás

10 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

 

PostHeaderIcon Csíráztatótál /műanyag 4 részes/
A Csíráztatótál /műanyag 4 részes/ képe

Ár: 1.390 Ft

kosár

Praktikus és olcsó eszköz a csíráztatáshoz:
  • Könnyen tisztítható, szétszedhető műanyag részek
  • A 3 db 15 cm átmérőjű lyukacsos tál lehetővé teszi, hogy egyszerre több féle magot is csíráztathassunk.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nekem az első képen látható kis zöld kütyükém van, de sok más is látható itt .

Tovább 

 hagyma hajtatás

10 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Újhagyma hajtatás a konyhában

A téli időszakban, ezen az éghajlaton szinte minimális a friss zöldségek választéka. Ez alatt értendőek a hazai lehetőségek, nem az importáltak, és a szezonális táplálkozás lehetőségei. Az újhagyma  hajtatására legjobb olyan hagymát választani, amelyik már elkezdett gyökereket hajtani, vagy kibújt felül a zöldje. Ezek már úgysem ideálisak a főzéshez, általában puhák, sok réteget ki kell dobni belőle, a közepében koncentrálódnak az „új hagymához” – vagyis az új élethez szükséges anyagok.

Utolsó hozzászólás

Csendesné Márta üzente 10 éve

Köszönöm! Erre nem is gondoltam,pedig a kamrába is kihajt a hagyma.

Tovább 

Diéta lexikon.


undefined

 

 Édeskömény.

A Földközi-tenger vidékéről származó édeskömény vagy ánizskapor egy zellerféle,fűszer,gyógynövény és zöldség is egyben.
Főzeléknek való változata az olasz édeskömény.Sok édeskömény termett Madeira szigetén,amikor a portugálok az 1420 - as években birtokba vették.Mivel Tengerész Henrik expedíciójának vezetője az édeskömény főzetével kúrálta krónikus szembaját,erről a növényről nevezte el azt az öblöt,ahol a sziget későbbi fővárosát ( Funchal ) megalapították.

Tovább 

 kefir házilag

10 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Tibeti gomba - kefirgomba

de nevezik Kaukázusi kefirnek is

A legenda szerint egykor egy professzor hozta haza, Magyarországra a kefirgombát, miután Tibetben szerzetesek meggyógyították a daganatos megbetegedéséből. Azóta pedig láncreakcióként terjed tovább adogatása szomszédról szomszédra, a családban pedig rokonról rokonra. De miben is rejlik a hatása? Mire jó tulajdonképpen?

Gyakorlatilag, aki eddig kipróbálta, csak szuperlatívuszokban beszél a tapasztalatokról.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

még több róla
Tibeti kefirgomba vagy más néven Kaukázusi kefírgomba


"Aki fogyasztja jól érzi magát!" Mi a különbség a hagyományos és a kaukázusi kefir között? Ipari méretekben a kefir
előállításához a baktériumokon kívül élesztőt is használnak, ami szénsavat termel. Az élő kultúrák nagy részét a
hagyományos kefirekben az utóhő-kezelés során elpusztítják. Hőkezelés nélkül a kaukázusi kefir azonban élőflórás,
ezért az íze valamivel szénsava-sabb, erõteljesebb. Az eredeti kaukázusi kefir olyan csípõs, hogy mi talán meg sem
bírnánk inni, mivel õshazájában addig érlelik, ameddig alkoholtartalma 0,2 1,0 százalékosra nõ. (A boltban kapható
kefirek egyikének sem magasabb az alkoholkoncentrációja 0,02%-nál.)A gombából készült krefir a következõ
tulajdonságokkal rendelkezik:Tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét.-megakadályozza a rákos sejtek
növekedését.-az összes allergiás megbetegedést.-az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a
gyomorfekélyt, stb., -normalizálja a bél mikroflórájának a mûködését.Gyógyítja:-a tüdõ megbetegedéseit, a hörgõhurutot, a
tüdõgyulladást.-a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.-az összes gyulladásos betegséget,
azaz antibiotikus hatása van.-a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.Teljesen megtisztítja a
szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetbõl az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a
nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az
egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.Megemeli a tónust és a szervezet belsõ tartalékait, javítja az
emlékezõtehetséget.Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek
eredményeképpen õk az egyik legegészségesebb nép a világon.Alkalmazása:A gomba fehér színû, elõször 5*4 mm,
majd a növekedési idõ végén 40*50 mm átmérõjû lesz.Egy -két teáskanál gombát öntsünk le 2,5 dl
szobahõmérsékletû tejel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezt naponta egyszer kell elvégezni, mindig ugyanabban az
idõben, ha lehet este és tároljuk szobahõmérsékleten. Az így kiöntött tej tökéletesen megsavanyodik 16-20 óra alatt. A
tökéletes megsavanyodás jele, hogy egy sûrû réteg, amelyben a gomba található, válik ki a tej felszínén és elválik a
megsavanyodott tejtõl. A megsavanyodott tejet leszûrjük egy üveg edénybe egy mûanyag szûrõn keresztül, melynek
lyukazata nem nagyobb 2-3 mm-nél. A szûrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk az aludttej maradékától.
Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel.
Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel,
akkor nem fog szaporodni és barna színûre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat.Az egészséges gomba
fehér színû, mint a tej vagy a túró. 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nõ és akkor egy részét oda lehet adni
valaki másnak. Az aludttejet naponta 2* kell fogyasztani (egybe is lehet), 20 napon keresztül, majd egy 10 napos szünetet
kell tartani.1 éves kúra után a szervezet tökéletesen egészségessé válik.Megjegyzés (súlyos betegség esetén, de
anélkül is ajánlott): a kúra tartalma alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Korlátozandó a sós és az erõsen
fûszeres, csípõs ételek fogyasztása.A szervezet reagálása az aludttejre:az elsõ 10-14 nap alatt rendkívüli módon fokozódik
a gyomor aktivitása, amely különöse erõs gázképzõdésekben nyilvánul meg. Ezért nem javasolt az aludttejet reggel,
munkakezdés elõtt fogyasztani. Néha gyakoribb és híg lesz a széklet, de semmi esetre sem szabad abbahagyni az
aludttej ivását.Egyes betegeknél, akiknek máj vagy veseproblémáik vannak, kellemetlen érzés alakulhat ki ezen a
tájékon. 10-12 nap múlva a szervezet viharos reakciója csökken, a széklet normálissá válik és egy egész állapotra
kiterjedõ javulás következik be. Megemelkedik a tónus és férfiaknál fokozódik a nemi aktivitás.Az aludttej ivásának
kezdetétõl 20 nap múlva jelentõsen jobban érzik magukat. 2 hónap múlva megszabadulnak néhány betegségüktõl, 1 év
múlva pedig a szervezetük tökéletesen egészséges lesz. Az aludttejet használhatjuk arcunk és kezünk bedörzsölésére,
mivel akadályozza a ráncok kezdõdését, lassítja a bõr öregedését és csökkenti a fáradtságot.Az aludttej csökkenti az
izületi gyulladás és a reuma okozta fájdalmakat. A fájó testrészeket kell bekenni naponta 6-8 alakalommal.Bármilyen
sérülés, seb begyógyul, ha az aludttejjel átitatott kötést ráhelyezzük a sebre és cseréljük.Ne felejtsük, hogy a gombát
gondozni kell! Ugyanúgy kell bánni vele, mint egy kis élõlénnyel. Óvjuk a gombát! A felesleges gombákat adjuk
tovább az utasításokkal együtt!

Javaslat

A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszûrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk
hûtõszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hõmérsékleten
lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet
adni. Adjon belõle barátainak és ismerõseinek! Soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák! A kefirt
naponta kell fogyasztani, lehetõleg állandó idõpontban, akár önálló ételként is. Megakadályozza a testben visszamaradt
anyagok rothadását. Kedvezõen befolyásolja a betegségbõl lábadozó állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél
naponta legalább 1 litert kell inni. A kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer . Fel lehet használni tejföl helyett saláták,
szószok ízesítésénél.

A kefir kedvezõen befolyásolja a következõ betegségek gyógyulását:


Vérszegénység: Egy liter naponta. Felnõtteknél normális vérkép keletkezik.

Kiütés, ekcéma: Fél liter naponta. A kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani.
Éjszakára is hagyjuk rajta. 14 nap után a súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek.

Vérnyomás: Fél liter naponta. Rendben tartja a vérnyomást, és normalizálja a testsúlyt.

Magas vérnyomás: Egy liter naponta, két hónap után a vérnyomás normális lesz.

Hólyaghurut: Egy liter naponta a szükséges ideig.

Székrekedés: Egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.

Hasmenés: Egy liter 36 órás kefirt naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.

A kefir gyógyítólag hat még a következõ betegségekre:

- az emésztõszervek hurutja

- gyomorégés

- ütõér csomósodás

- epe panaszok.

Egészségmegõrzõ baktériumok

Az élelmiszer-ipari termékek címkéjén egyre gyakrabban olvashatjuk a következõ feliratokat: "probiotikus kultúrát
tartalmaz", vagy "Bifidobacteriumot tartalmaz", vagy "L. caseit, L. acidophilust tartalmaz". Ezek az információk számos
kérdést vetnek fel a fogyasztóban: Mit takar a probiotikus elnevezés? Elõnyös-e, ha a szervezetünkbe kerülnek? Hogyan
befolyásolják az egészségünket?

A probiotikus kifejezés görög eredetû, jelentése az életért, az élet számára. Kezdetben az állatgyógyászatban és az
állattenyésztésben jelöltek ezzel az elnevezéssel olyan táplálékkiegészítõket, amelyek segítették a bélflóra kívánatos
egyensúlyát fenntartani a szervezetben.

Az utóbbi tíz évben a probiotikumokat úgy definiálják, mint olyan élõ mikroorganizmusokat, amelyek ha kellõ
mennyiségben kerülnek a bélbe, jótékony hatásúak az egészségre. A szervezetbe vagy szárított formában (pl.
kapszulázva), vagy olyan tejtermékekkel kerülnek, amelyeket a megfelelõ mikroorganizmusok közremûködésével állítottak
elõ.

Az emberi bélflóra eredetû probiotikus mikroorganizmusokat ezért mind gyakrabban használják a tejipari termékek
elõállításához. E fajok alkalmazásának elsõsorban az az oka, hogy könnyebben adaptálódnak az emberi szervezetben
uralkodó körülményekhez, más tejsavbaktérium-fajoknál könnyebben megtelepednek. Jellemzõ rájuk, hogy képesek
ellenállni a gyomorsavnak és a vékonybél emésztõenzimeinek, így bejutnak a vastagbélbe, s ott elszaporodnak.

A probiotikus mikroorganizmusok közül mind élelmiszer-technológiai, mind táplálkozás-élettani, mind egészségügyi
szempontból a Bifidobacterium és a Lactobacillus nemzetség bizonyos fajai a legfontosabbak. Az emberi eredetû fajok
közül a B. adolescentist, a B. longumot, a B. bifidumot, a B. brevet, a B. infantist, a L. acidophilust és a L. casei subsp.

rhamnosust alkalmazzák leggyakrabban a technológiában.

Bifidobacterium nemzetség

A bifidobaktériumok izolálása és leírása a múlt század utolsó éveiben kezdõdött. Jelenleg harminc Bifidobacterium
nemzetségbe tartozó fajt ismerünk. A fajok egy része a meleg vérû állatok és az ember bélflórájának természetes
összetevõi, de a mézelõ méhekbõl is izoláltak fajokat. Az emberi szervezetben elõforduló leggyakoribb faj a gyermekek
tápcsatornájában megtelepedõ B. infantis, B. breve és B. longum. Az újszülöttek béltraktusa közvetlenül a megszületés
után még mentes a mikroorganizmusoktól. Az anyatejes táplálás hatására a bifidobacterium-populációja igen gyors
növekedésnek indul, s hamarosan a bélflóra 25%-át is kiteszi. Ahogy a gyermek növekszik, az elsõ két faj helyét
fokozatosan a B. adolescentis és a B. longum veszi át, amelyek a felnõttek bélcsatornájában is megtalálhatók.
Sajnos, az élet során számos kedvezõtlen tényezõ (pl. antibiotikumos kezelések, hasmenés) következtében a
számuk nagymértékben csökken.

Lactobacillus nemzetség

Jelenleg a nemzetség ötvenhat fajt számlál. A tejsavbaktériumok élõhelyei igen változatosak. Megtalálhatók a
tápcsatornában, a nemi szervekben, s mind az emberben, mind a magasabb rendû állatokban a bélflóra tagjai.

A tejsavbaktériumok számos faját az élelemiszer-ipari technológiában igen kiterjedten használják, mert nem
patogén, biztonságos mikrobák. Sõt, sok faj kifejezetten betegségmegelõzõ, immunrendszert erõsítõ, egészséget
támogató szerepû, különösen a béltraktus és a nemi szervek tekintetében. Táplálkozás-élettani és egészségvédõ
szempontból az utóbbi években legnagyobb jelentõséget a L. acidophilusnak tulajdonítanak.

A probiotikus tejkészítmények táplálkozási és terápiás hatása

A savanyított tejkészítményeknek fontos az egészségmegõrzõ táplálkozásbeli szerepe. A tejfehérjék jobb
emészthetõsége, az ásványi anyagok, különösen a kalcium nagyobb mértékû felszívódása, a biológiailag aktív anyagok
képzõdése csak néhány a sok kedvezõ táplálkozás-élettani hatás közül.

A probiotikus baktériumokkal elõállított tejkészítmények pozitív tulajdonságainak köre még tágabb. Meggátolják
bizonyos rákfajták, elsõsorban a gyomor-bél rendszer rákjainak kialakulását a karcinogén anyagok lebontása és
az immunrendszer serkentése révén. Például számos bélbaktérium nitrózaminokat hoz létre, amelyek potenciális
karcinogének. A bifidobaktériumok átalakítják a nitrózaminokat, így csökken a vastagbélbeli karcinóma kifejlõdésének
kockázata. A fermentáció során képzõdõ tejsav döntõ mennyiségben balra forgató, ún. L(+) tejsav, amely részt vesz az
anyagcsere-folyamatokban.

A probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek mellett számos gyógyhatású készítmény, illetve gyógyszer is
forgalomba kerül. Ezek a baktériumpopulációk fagyasztva, szárított formában, kapszulázva kerülnek az üzletek polcaira.
Rendszerint gyomor- és bél rendszeri bántalmak (hasmenés, antibiotikumos terápia mellékhatásainak csökkentése,
székrekedés) és májbetegségek esetén válnak be.

A probiotikus baktériumok napjainkban világszerte az érdeklõdés középpontjába kerültek. Persze, nem tekinthetõk
általános, minden betegség kivédésére, illetve gyógyítására alkalmas csodaszernek, de kedvezõ tulajdonságaik
miatt mind a betegségmegelõzésben, mind a gyógyításban helyük van.

Varga Zsuzsa fõiskolai adjunktus

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar Dietetikai Tanszék

A probiotikus ( élattanilag hasznos ) baktériumok szerepe

a bélrendszeri betegségek tüneteinek enyhítésében


A mikroorganizmusok speciális csoportja, a probiotikus mikroorganizmusok számos egészségügyi és élelmiszertudományi
kutatás középpontjában állnak. Bár az elsõ baktériumok izolálása és meghatározása a XIX. és a XX.
század fordulójára tehetõ, az érdeklõdés csak a hatvanas évektõl kezdõdõen fordult feléjük intenzívebben. Ebben az
idõben kezdték ezeket a mikroszervezeteket az állattenyésztésben, az állatok takarmányozásában
táplálékkiegészítõként alkalmazni. Ezt követõen kezdõdött annak a kutatása, hogy milyen hatást gyakorolnak az emberi
szervezetre, s milyen szerepet tölthetnének be az emberi táplálkozásban.

Probiotikus mikroorganizmusként többnyire tejsavbaktériumokat tartanak számon, de fellelhetõk közöttük más
baktériumnemzetségek tagjai, valamint élesztõgombák is. Hogy milyen mikroorganizmusok sorolhatók közéjük, annak
szigorú feltételei vannak. Ha egy mikroszervezet megfelel az alábbi öt kritériumnak, akkor jelenlegi tudásunk szerint
probiotikusnak nevezhetõ:

- emberi szervezetbõl izolált legyen,

- ne legyen patogén,

- álljon ellen a gyomorsavnak és a vékonybél emésztõenzimeinek, hogy megõrizze életképességét a bélcsatorna
egymást követõ szakaszaiban,

- maradjon életképes az élelmiszer-ipari technológiai folyamatok során és a termék minõségmegõrzési idejének
végéig,

- bizonyított legyen az egészséget kedvezõen befolyásoló hatása.

Az Európai Unió Bizottsága a kutatási és technológia-fejlesztési keretprogramjában számos kutatást támogat annak
érdekében, hogy tudományos adatok sokasága álljon rendelkezésre a probiotikus baktériumok témakörében.

A jelenleg is folyó kutatások szerint valószínûsíthetõ, hogy néhány tejsav-baktériumfaj képes:

- csökkenteni olyan mikrobiális enzimek aktivitását, amelyek prokarcinogén anyagokat képesek karcinogén
vegyületekké alakítani (pl. a-glükuronidáz, a-glükozidáz, nitroreduktáz, ureáz),

- növelni a szervezet rezisztenciáját a fertõzésekkel szemben (különösen a hasmenést okozó fertõzésekkel szemben),

- erõsíteni a bélflóra aktivitását számos allergiát kiváltó tényezõvel szemben,

- enyhíteni a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, így javul a betegek életminõsége.

Az eredmények nagyon biztatók, de még sok vizsgálatra van szükség megerõsítésükre. Az alábbi hatások tekintetében
viszont már most egyetértenek a kutatók. Ezek a mikroorganizmusok:

- serkentik az immunfolyamatokat,

- csökkentik a patogén baktériumok aktivitását a bélrendszerben.

A sokféle eredmény közül azok a legígéretesebbek, amelyek arra utalnak, hogy a hasmenéses és a gyulladásos
bélbetegségek megelõzésében és kezelésében szerepük lehet a probiotikus mikroorganizmusoknak.

Megfigyelték, hogy a rotavírus okozta fertõzések esetén csökkent a hasmenés idõtartama, s enyhültek a tünetek, ha a beteg
probiotikumot is kapott. Különösen a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus GG és a Bifidobacterium bifidum
adagolásával értek el jó eredményeket.

Az antibiotikumos kezelésekkel összefüggõ hasmenéses állapotok megelõzésére olyan joghurtot adtak a betegeknek,
amely a normál joghurtkultúra mellett Lactobacillus GG-t is tartalmazott. A hasmenéses napok száma a negyedére
csökkent a kontrollcsoporthoz képest, akik nem kaptak probiotikus baktériummal kiegészített tejkészítményt.

Jelenleg a következõ folyamatoknak tulajdonítják ezt a hatást:

- számos tanulmány szerint a probiotikus baktériumok képesek megkötõdni a bélfal sejtjeinek felszínén, miközben
ezekért a kötõhelyekért versengenek a patogén vírusokkal és baktériumokkal. Így képesek a kívánt célnak megfelelõen
szabályozni a bélflóra összetételét,

- más eredmények arra utalnak, hogy a probiotikus baktériumok olyan anyagokat, ún. bakteriocineket (például nisint)
termelnek, amelyek képesek gátolni a patogén baktériumok növekedését,

- az immunrendszerre gyakorolt hatásuk segítségével képesek megelõzni a hasmenéses megbetegedéseket, illetve
enyhíteni a tüneteket.

Az élelmiszeriparban ezeket a baktériumokat leggyakrabban a tejkészítmények, tejtermékek elõállításához
használják fel. A számos faj közül azokat részesítik elõnyben, amelyek humán bélflóra eredetûek, mert ezek
alkalmasabbak a gazdaszervezet élettani igényeinek kielégítésére, s könnyebben képesek megtelepedni a
bélrendszerben, mint a vad törzsek. Az emberi bélflóra eredetû törzsek közé tartozik a Bifidobacterium adolescentis, a B.
bifidum, a B. breve, a B. infantis, a B. longum, a Lactobacillus acidophilus, az L. casei subsp. rhamnosus és az
Enterococcus faecium. A tejipar e fajok adott célnak legjobban megfelelõ tulajdonságú törzsei közül választ termékeinek
elõállításához.

A különbözõ tejipari cégek egyre nagyobb választékban kínálnak probiotikus( élattanilag hasznos) baktériumokkal
elõállított készítményeket. Egészségünk megõrzése érdekében érdemes közülük naponta fogyasztani!







Varga Zsuzsa fõiskolai adjunktus

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar

Tovább 

 csicsókáról

10 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Téli vitaminforrások: a csicsóka

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesek családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. A csicsóka őshazája Észak-Amerika (Kanada), ahol vadon ma is előfordul. Az indiánok kertjeiben Amerika felfedezése előtt már termesztették ezt a növényt. Európába francia közvetítéssel került be - máig itt van legnagyobb termőterülete Európában - majd meghonosodott egész Európában.

Utolsó hozzászólás

Moller Gizella üzente 10 éve

köszönjük szépen !!Kedves János üdv Gizke

Tovább 

Furagyümölcs-kalauz: pomelo

2013. február 23., szombat 09:56

 

A pomeló az egyik legfinomabb citrusféle, édeskésen fanyar, de nem keserű, nem savanyú. Tele van vitaminnal, hiperben és zöldségesnél is kapható. Általában nem olcsó de ha innan nézzük, hogy jóval kisebb testvérét, a sweetie-t is hasonló darabáron kínálják, már nem is olyan vészes. És egy pomelóból jócskán falatozhat akár 3-4 ember is.

 

 

Aki úgy véli, hogy ez a fura szerzemény a grapefruit keresztezéséből származik, nagyon téved.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu